Leter du etter svar i ditt indre, finner du bare organer

Artikkelen er over 2 år gammel

I 2017 søker vi ikke svarene i selvhjelpslitteratur, gjør vi vel?

DEL

LørdagstankerDet starter med et bang. Det nye året , altså. Og så står jeg atter en gang foran hyllemeter på hyllemeter med selvinnviklingsbøker. Er det i år jeg skal bli den beste versjonen av meg selv?

Jeg griper tak i den nærmeste boken, som en redningsbøye, og leser på bokryggen: «Slik blir du tynn som en spiker og flat som ei fjøl». Den kunne jeg egentlig ha skrevet sjøl når jeg tenker meg om.

Eller vent, nå har jeg jo blitt både blitt feit som en julegris og ett år eldre siden sist. Og jeg som var tynn som en høvelflis!

Hva med denne da? «Slik finner du kjærligheten på nærmeste pub». I denne byen? Hvor det enten er spiseplikt, barnevognrally eller høyere promillegrense enn aldersgrense? Glem det.

I høst fortalte en riksdekkende TV-kanal om en norsk forsker som leste 52 selvhjelpsbøker på ett år. (Nevner ikke navn for jeg synes dette er pinlig på hans vegne. Han heter Kristian Bjørkdahl. Med h.)

Konkusjonen: De tilbyr lite. Han fulgte heller ikke rådene selv.

Men når jeg kikker på omfanget av litteratur på området, er det en ting som er klinkende klart: selvhjelpsbøker selger.

Det samme gjør selvgranskning. Du husker Knausgård? Hele bloggosfæren handler om det samme. Stirre på sitt eget speilbilde til man ikke ser noe annet enn seg selv. I et spesielt lys, i en svært fordelaktig vinkel. Og så havner nettopp denne versjonen av en selv i sosiale medier.

Jeg tenker at det kan være et nyttårsforsett: å vise baksiden av medaljen litt oftere

Men vet du hva? Å flashe suksess gjennom penger og privilegier er så 2016! Jeg tenker at det kan være et nyttårsforsett: å vise baksiden av medaljen litt oftere. Selv om den har blitt julefeit.

For hvis det er noe som bør strammes opp denne våren, så er det grepet om virkeligheten.

LES FLERE LØRDAGSTANKER FRA METTE ERIKSEN:

Mette Eriksen

Journalist i Ringerikes Blad

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags