Det er no' dritt, men det kan skje den beste

– Ja, det er skikkelig dritt. Men det kan skje i de beste familier, skriver Mette Eriksen i ukens Lørdagstanker.

– Ja, det er skikkelig dritt. Men det kan skje i de beste familier, skriver Mette Eriksen i ukens Lørdagstanker. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vi har alle opplevd at livet går i dass. Bokstavelig talt. Og årsaken er ofte usynlig for det blotte øyet.

DEL

LørdagstankerAmerikanske forskere har ifølge forskning.no funnet ut at en person på 90 kilo bærer rundt på omtrent tre kilo bakterier.

Vi snakker 10 billioner bakterier, døde og levende, som utgjør en viktig del av hudens økosystem. Kort fortalt: de holder oss i live. Men kan også gjøre oss syke.

Denne uken kom meldingen om at det nok en gang har vært et utbrudd av smittsom omgangssyke ved Klækken Hotell. Det er trist for eiere, ansatte og ikke minst gjestene som er berørt. Det er no' dritt, rett og slett. Men det kan skje den beste.

For hundre år siden, i hvert fall 15, jobbet jeg ved et hotell i Oslo. (Blant mange, jeg trodde en stund at dette var bransjen for meg. Det stemte ikke.)

Bitte lille julaften, i tjuehundreogto, kvelden før kvelden før kvelden, serverte kjøkkenpersonalet hønsegryte til middag. På et eller annet vis har det havnet onde bakterier i kjelen, og etter den fæleste natta i kvinns minne (det var scener der som var som tatt ut av «Eksorsisten»), var minst halvparten av gjestene og ansatte satt ut av spill.

En fortvilende situasjon. Men det kan jo skje den beste! Og vi har alle vært der. Buffeten på sydentur og på cruisebåten som vi ikke helt tåler, kebaben fra sjappa på hjørnet som tar en u-sving i magen, og det aller skumleste: «barnehage-bakteriene». De som rammer hele familier, og skaper dokøer i helt vanlige hjem klokka 02 på natta. Ja, det er skikkelig dritt. Men det kan skje i de beste familier.

Det aller skumleste: «barnehage-bakteriene». De som rammer hele familier, og skaper dokøer i helt vanlige hjem klokka 02 på natta.

Og det passer alltid dårlig. Så hvordan unngå at en drittdag eskalerer til en porselensfest for halve bygda? Hold deg hjemme til du blir frisk.

Og som kommuneoverlege Møller stadig minner om på en litt avslepen dansk: vask hendende dine! Kan det værra så vanskelig, a?

LES FLERE LØRDAGSTANKER FRA METTE ERIKSEN:

Artikkeltags