(Avisa Oslo): Mandag 20. april 2020 rundt klokken 13.30 rykket store politistyrker ut til Ammerud etter melding om knivstikking.

Forbipasserende hadde observert en mann (30) med skader på utsiden av en boligblokk i Ammerudveien. Inne i blokka lå en 36 år gammel mann fra livstruende skadet. Han hadde blitt stukket med en kjøkkenkniv, med et knivblad på 22 centimeter.

Mannen, er ifølge rettsdokumentene, fra Ringeriksregionen.

Kniven hadde gått gjennom brystveggen, inn til lungen og skadet et ribben. Uten øyeblikkelig medisinsk behandling ville mannen ha dødd.

Det kommer frem i rettssaken mot en 35 år gammel mann. Han bodde i leiligheten som politiet rykket ut til denne aprildagen i 2020.

Mannen er nå tiltalt for drapsforsøk på de to mennene. Han nekter straffskyld. Da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett tirsdag, sa hans forsvarer, Christian Flemmen Johansen, at dette dreier seg om en nødverge-situasjon.

Skal ha stjålet GBL

– Vi ble kjent da vi sonet i samme fengsel i 2016. Så har vi hatt kontakt litt frem og tilbake, noen perioder var vi mer sammen enn andre. Men da vi var sammen hadde vi det bra sammen, og vi rusa oss sammen, sier 36-åringen fra vitneboksen.

Han forklarer åpenhjertig om et langt liv med rusproblemer, og at han har vært involvert i flere straffesaker.

Kort tid forut for knivstikkingen i april 2020 hadde han gjenopptatt kontakten med 35-åringen. Han forklarer tiltalte som en snill mann, som det ikke er noe vondt i – så lenge han ikke ruser seg. På spørsmål fra aktor og statsadvokat Trude Antonsen, svarer han at de ruset seg i dagene før hendelsen.

– Jeg har sett på han som en god kamerat. Jeg må også si at det gjør vondt å sitte her med en tidligere kompis, som holdt på å drepe meg. Jeg synes det er tungt. Kjempetungt, sier 36-åringen.

– Har det vært noen konflikter? spør Antonsen.

– Ikke noe alvorlig. Litt uenigheter, blant annet rundt en taxiregning jeg måtte betale som jeg ble litt sur for.

– Tiltalte skal ha stjålet et parti med GBL før hendelsen. Visste du at han skal ha tatt denne narkotikaen?

– Nei, det visste jeg ikke noe om da, svarer 36-åringen.

LES OGSÅ: Lokal mann dømt for grov narkotika-kriminalitet

Kranglet med kjæresten

Bakgrunnen for saken er en krangel mellom tiltalte og hans kjæreste. Kjæresten kontaktet tiltaltes bror og ba om hjelp, og sa at tiltalte var voldelig mot henne.

Dette var bakgrunnen for at 30-åringen og 36-åringen havnet på Ammerud 20. april 2020, da de ble med tiltaltes bror til leiligheten for å hjelpe til.

I retten forklarte de begge at de ønsket å hjelpe kjæresten til tiltalte, samt at 36-åringen ønsket å se hvordan det gikk med kompisen.

Tiltalte har forklart til politiet at de to fornærmede sparket inn døra til leiligheten, og at han handlet i nødverge. Men det bestrider ofrene, og sa i retten at det var tiltalte som kom ut med kjøkkenkniven i hånda og knivstakk dem begge.

36-åringen ble dratt inn i en naboleilighet av tiltaltes bror, som ringte til ambulansen. 30-åringen havnet i et slags basketak med tiltalte, der han ble stukket gjentatte ganger med kniv mot overkroppen. Han kom seg ut på plenen utenfor, med blant annet en brist i ribbeinet og knusningsskader på en lunge, før han segnet om.

LES OGSÅ: Tatt for promillekjøring - og det var ikke første gang

– Handlet i refleks

– Jeg våkner opp i gangen utenfor leiligheten, og kjenner bare at det spruter blod ut på sida. Jeg blir dratt inn i en leilighet og får trykk på såret. Jeg kjenner bare at det pumper. Hadde det ikke vært for broren hans, så hadde jeg strøket med. Jeg hadde ikke sjans til å holde igjen alt det blodet, sier 36-åringen.

Både han og 30-åringen nekter for at de skulle ta tiltalte.

– Det var mye skriking, og det ble sparket i døra. Helt sånn plutselig går døra rett opp, så kommer han ut og stikker NN (36-åringen, journ.anm.). Det skjedde veldig fort. Jeg tenkte at hvis jeg skal ha noen sjanse her, så må jeg hoppe på. Jeg går ett steg frem, og da går han på meg. Jeg handlet i refleks. Jeg ble kuttet, og så faller jeg bakover, sier 30-åringen.

Han er fra Vestlandet, og bodde på hotell i Oslo da hendelsen skjedde. I retten innrømmer han at ha blant annet var i hovedstaden for å ta med seg narkotika hjem igjen.

Antonsen varslet i innledningsforedraget at det kan bli lagt ned påstand om forvaring fordi det kan være gjentagelsesfare. Videre sier hun at det er foretatt en rettspsykiatrisk vurdering av mannen, og det er på det rene at tiltalte ikke var psykotisk på gjerningstidspunktet.

Hun poengterer at de alle tre tilhører et belastet rusmiljø, og at de har vært involvert i flere rettssaker tidligere, både som tiltalte, vitner og fornærmede.

– At det er en form for nødvergesituasjon er også påtalemyndigheten enig i. Men selvpåført rus fritar ikke for straffskyld. Hvis det var nødverge, så blir spørsmålet om tiltalte hadde andre alternativer enn å fly på de fornærmede med en stor kjøkkenkniv? sier hun.

LES OGSÅ: Kjøreskolelærer dømt for seksuelt overgrep