Gå til sidens hovedinnhold

80 år med buss

Artikkelen er over 15 år gammel

Ringerike har grunn til å markere jubileum i dag; det er 80 år siden den første bussruten mellom Hønefoss og Oslo ble åpnet.

80 år med buss

Ringerike har grunn til å markere jubileum i dag; det er 80 år siden den første bussruten mellom Hønefoss og Oslo ble åpnet. Dagen markeres med billige billetter og med muligheten til å få en oslotur i gammel buss - og med sjåfør som heller ikke er av de yngste.

Hverken bussen eller sjåføren har riktignok vært med siden starten, heldigvis, men de har mye, lokal samferdselshistorie med seg i bagasjen likevel. Oslobussen, som den heter når vi ser den fra ringerikssiden, har vært og er en viktig livsnerve inn til hovedstaden. Tusener på tusener av pendlere, av ringerikinger på handletur, på bybesøk, på vei til og fra utdanning eller viktige møter - eller underveis på reise videre fra Oslo - har brukt bussen gjennom disse 80 årene. Hønefoss fikk en av nord-Europas mest moderne rutebilstasjoner få år senere, og den var i bruk til etter årtusenskiftet.

De var pionerer, de som startet, med topp moderne utstyr etter 1920-årenes målestokk, og på veier som var i ferd med å få brolegning. Dette var stor og dristig fremtidssatsing den gang, men så fjernt fra dagens komfortable, raske busser og asfaltveier at vi knapt kan forestille oss det.

De 80 årene er en samferdselsepoke - en viktig del av en utvikling som ikke slutter i dag. Arbeidet med å knytte ringerikssamfunnet enda nærmere hovedstadsområdet er minst like aktuelt og viktig nå som det var i 1925. Det har vært kjempet mange runder for å få en direkte jernbane, men uten resultat. Nå har ringerikssamfunnet samlet seg om kampen for bedre vei; for å få tryggere og raskere E16 mellom Sandvika og Hønefoss.

Dette er det kritiske punktet i 2005; videreføringen av det foregangsmennene satte i gang tidlig i det forrige århundret. Skal distriktet sikres videre utvikling i næringslivet og trekke til seg nye innbyggere, så må ikke samferdselsutviklingen stoppe i dag. Jubileet i dag er ikke bare en markering av det som har vært, men også en påminnelse om at det er viktig å orientere seg mot fremtiden.

Da er kampen for E16 overmåte viktig.

"Skal distriktet sikres videre utvikling i næringslivet og trekke til seg nye innbyggere, så må ikke samferdselsutviklingen stoppe i dag"