Riis ble formelt ansatt i stillingen 19. august, og ble raskt varm i trøyen. Det første hun gjorde, var nemlig å reise rundt på så nær som alle skoler og barnehager i kommunen for å bli kjent – og la elever og ansatte bli kjent med henne.

Et smart trekk, ettersom hun ikke bare er innflytter, men også nyutdannet.

Stort team

Men i vrimmelen av valgmuligheter pekte hun seg altså ut en retning som kommunepsykolog? Det var gjennom et halvt års praksis i Trondheim at hun var «solgt».

– Kontrasten mellom Trondheim og Ringerike, både i utfordringer og størrelse, var stor. I Trondheim jobbet jeg i en av fire bydeler, sammen med seks andre i et team. I Ringerike er det kun en kommunepsykolog.

Men jeg jobber ikke alene, og det er nettopp det som gjør jobben mangfoldig og interessant. I Ringerike kommune samarbeider jeg med 20 helsesykepleiere og flere andre faggrupper.

– I teamet jobber fantastiske folk hvor fagkompetansen er svært høy. Det gjør at jeg trives kjempegodt, sier Riis.

– Selv om jeg gjerne skulle sett at flere menn tok videreutdanning som helsesykepleier. Akkurat nå er det altfor få.

I fjor hadde Ringerike kommune en «helsebror» i prosjektstilling, men per i dag er det kun kvinnelige helsesykepleiere.

Dette er tilbudet

  • Drop-in på helsestasjon for ungdom (13-23 år) torsdager i oddetallsuker.
  • Våren 2020 blir det kurs for VGS-elever med fokus på nedstemthet, engstlighet og sosial mestring.
  • Alle nybakte mødre får møte meg på 4-ukersgruppe hvor det snakkes om psykisk helse i barselperioden.
  • Lavterskel og helt gratis.

Ung målgruppe

Fra 2020 er alle kommuner pålagt å ha kommunepsykolog, men antall stillinger avhenger av størrelsen på kommune. Men funksjonen er den samme.

– Kommunepsykologen skal være et bindeledd mellom befolkningen og spesialisthelsetjenesten. Min viktigste oppgave er å forebygge psykiske problemer hos barn og unge i målgruppen 0–23 år, forteller Riis, og legger til:

– Her handler det om å fange de opp før de blir syke og trenger mer omfattende hjelp. Det skjer gjennom kurs, grupper, veiledning og ulike arrangementer. Sett utfra Ringerike kommunes Folkehelseprofil og Ung Data-undersøkelsen ligger kommunen over gjennomsnittet på landsbasis hva gjelder psykiske plager. Dette er en trend vi hele tiden jobber med å snu.

– Gjennom et utvidet tilbud til gravide kommer vi på banen så tidlig som overhodet mulig, og der det er hensiktsmessig gis det og direkteveiledning til foreldre.

LES OGSÅ: Frykter rus-dødsfall blant lokal ungdom: – Foreldrene er naive

Råd til foreldre: – Ta samtalen selv

Riis peker på at ensomhet er et eskalerende problem i samfunnet vårt, og rammer inntil 20 prosent av befolkningen. Hun er opptatt av forebygge ensomhet og problemer det kan medføre, så tidlig som mulig.

– Det vi ser på, er følgende ensomhet får. Her spiller sosiale medier inn. Selv om det er synlig i sosiale medier at noen blir utestengt, er det kanskje ikke synlig for de voksne.

Kommunepsykologen har et konkret råd til foreldre med barn som de tror sliter – eller kan komme til å gjøre det:

– Snakk sammen! I dag ser vi at det er mindre samspill i familien, kanskje sitter vi i hvert vårt rom, med hver vår skjerm. Jeg råder foreldre til å finne på noe sammen med barnet, og på den måten skape rom for å snakke om ting.

– Det er et viktig sted å begynne. Foreldre må ikke glemme ansvaret de selv har. Sitter barnet for mye på rommet, og bruker all tiden sin på spill? Ta den samtalen med ham eller henne. Vi er her for å hjelpe når det trengs, mens den viktigste jobben gjøres hjemme.

Les også

Det skal være lett å ha mensen | Nora Prøsch Meier (AUF)

Vi er ikke like

Hun ser også at foreldre har ulike utfordringer, og det må tas på alvor.

– Vi besøkte nylig en velkomstklasse, hvor barn og unge har traumer fra vonde opplevelser. Under presentasjonen, som vi holder for andre klasser, viste vi bildet av en blogger som snakket om hvorfor hun hadde angst. Dette har fungert hos andre på samme alder, men ikke her.

– De forsto ikke hva som var problemet. «Er det noe å slite med?». De klarte ikke å identifisere seg, og det må vi lære av.

Og skulle det oppstå situasjoner i lokalsamfunnet som potensielt kan skape traumer, inngår Riis i kommunens akutteam.

Blitt ringeriking

27-åringen fra Lier gikk «all in» da hun fikk jobben i Ringerike kommune.

– Det var viktig for meg å flytte hit, og gjøre Hønefoss til min by, forteller Riis, som også har blitt huseier.

– Det er kort vei til jobben, og ingen dag er lik. For å trives i en slik rolle og hverdag, er det viktig å være både fleksibel og dynamisk. Det er ikke meningen at jeg skal sitte på kontoret hele dagen, og det passer meg godt, siden jeg brenner for faget.

– Jeg er også veldig glad i folk. Og det er nok grunnen til at jeg valgte å studere psykologi. Jeg vokste opp på gård, på et lite sted. Da blir man opptatt av mennesker.

Kommunepsykologen har kontor i Storgata 11, hvor enheten for forebyggende helsetjenester barn, unge og folkehelse holder hus i 2. etasje. Enhetsleder er Belinda Johnsrud Gjærløw.