Gå til sidens hovedinnhold

Listeriose-utbrudd: Nå trekkes rakfisk fra markedet

Artikkelen er over 2 år gammel

Mattilsynet: – Rakfisk fra Slidre Ørretsenter trekkes fra markedet.

I forbindelse med det pågående utbruddet av listeriose, er det i dag påvist listeriabakterier i rakfisk fra Slidre Ørretsenter, melder Mattilsynet.

– Alle varianter av rakfisk fra Slidre Ørretsentert trekkes nå fra markedet.

Fra midten av november og fram til nå er det meldt om 13 personer med listeriose. De fleste av dem er bosatt i Oppland, Hedmark og Buskerud.

Rakfisken er distribuert og solgt over hele landet, skriver Oppland Arbeiderblad.

Rakfisk fra Hamar

Slidre Ørretsenter AS ber de som har kjøpt produktene om å kaste produktene eller levere de tilbake til butikken der produktene er kjøpt. Rakfisken fra Slidre Ørretsenter produseres på Hamar.

– Det er sannsynlig at rakfisk fra Slidre Ørretsenter er årsaken til utbruddet. Etterforskningen fortsetter for å bekrefte kilden og identifisere årsaken til utbruddet, sier Siv Jorunn Nordlund, seksjonssjef i Mattilsynet, seksjon mat, avdeling Mjøsområdet i ei pressemelding.

LES OGSÅ: Eldre kan ha blitt syke av rakfisk

Undersøkelser

Så langt er det påvist bakterier med lik DNA-profil hos åtte av de smittede pasientene. Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet på jakten etter smittekilden, skriver Mattilsynet i ei pressemelding.

Rakfiskprøvene er hentet fra en av de smittede personene og er analysert av Veterinærinstituttet. Rakfisk er sesongvare og det pågår ikke produksjon nå. Det skal også være svært lite produkter på lager.

Mattilsynet vil foreta videre undersøkelser i samarbeid med produsenten.

Risikogrupper

Mattilsynet påpeker at risikogrupper bør unngå produkter som kan medføre risiko for listeriasmitte. De gjentar sitt generelle råd om at eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør unngå matprodukter som kan medføre slik risiko, for eksempel rakfisk.

Listeria er en bakterie som finnes naturli i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke matvarer. Den kan gi sjelden, men alvorlig infeksjon hos mennesker. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet som skivet kjøtt- og fiskepålegg på slutten av holdbarhetstidne. Andre smittekilder kan være rakfisk, røkelaks, upasteurisert melk, myke og halvfaste oster av upasteurisert melt, muggoster eller spekemat.

Kommentarer til denne saken