Linn Grete har i flere år søkt etter et produkt som kan hjelpe folk som har ekstremt varme føtter.

Eller brennende føtter som diagnosen heter.

I USA fant hun et produkt som per i dag ikke finnes på det norske privatmarked. Hun har fått avtale med leverandør om import, men mangler egenkapital.

– Jeg har produktet, jeg har en plan og strategier for salg og markedsføring. Det eneste jeg mangler er kapital til oppstart, fortelle Linn Grete.

Lokalverdi er en ny folkefinansieringsplattform som kan hjelpe henne og andre med å realisere gründerdrømmen.

Hun har søkt ulike støtteordninger og venter på svar, men det vil uansett ikke være nok til å realisere drømmen om eget firma og nettbutikk.

Økonomisk dugnad

Folkefinansiering, av det engelske ordet crowdfunding, er en måte å samle inn penger på fra folket. Lokalverdi hjelper innsamleren til å komme i gang, råd gir og kvalitetssikrer prosjekt og innsamling.

Grasrotfinansiering, spleis eller økonomisk dugnad er ingen ny innsamlingsmetode, men nå kan du altså få hjelp av profesjonelle til pengeinnsamling og finansiering av eget prosjekt.

Lokalverdi ble lansert sommeren 2018 av Eika gruppen AS.

Hønefoss Sparebank som er en del av Eika Alliansen, lanserte sin lokale side på plattformen senhøsten 2018.

Unikt for privatmarked

Linn Gretes produkt er en sokk med kjøleelementer som kjøler ned brennende føtter. Lignende produkt har hun ikke funnet i Norge.

– Jeg fikk selv brennende føtter da jeg var gravid. Det finnes ingen produkter på det norske privatmarked som hjelper. Lidelsen er også litt tabu å snakke om og mange lider i stillhet.

– Da jeg gikk i banken for å få hjelp til finansiering, syntes jeg det var litt flaut og sa at det var for å hjelpe en tante. Nå er det helt greit å si at det blant annet gjelder meg selv, forteller Linn Grete.

Etter flere søk, fant Linn Grete fram til et produkt som kun selges i USA, en sokk med såler som kan kjøles ned. Elementene blir lagt i kjøleskap eller frysen og legges inn i sokken og følelsen av brennende føtter avtar eller forsvinner.

Har man det omvendte problemet med kalde føtter, kan sålen også varmes i mikrobølgeovnen.

Klare planer

Linn Grete er i siste fase av planleggingen av sitt finansieringsprosjekt hos Lokalverdi. Litt finjustering og så skal prosjektet publiseres på nett. Det vil også ligge på Hønefoss Sparebank sin hjemmeside.

– På Lokalverdi er målet for innsamlingen 50 000 kroner slik at jeg får kjøpt det første partiet med kjølesokk. Jeg har lang erfaring fra store kjeder der jeg har jobbet med salg, innkjøp og opplæring av selgere.

– Jeg er vant til å utvikle strategier og er veldig systematisk og langtidsplanene er også klare. Nå er det kun finansiering som mangler, forteller Linn Grete som foreløpig jobber hjemmefra.

Stor lokal interesse

Hønefoss Sparebank inviterte til idédugnad og informasjon om Lokalverdi.

Flere lokale aktører var møtt opp for å få informasjon om finansieringsmetoden. Blant annet Drolsum Stasjon, Showskolen og helsenettgründer Bodil Bach.

De er alle i startfasen med ulike nye prosjekter og ønsket å vite mer om Lokalverdi og folkefinansieringen.

– Ja, vi ser på om dette som en måte å finansiere nytt album, sier Ola Risan og Åsmund Felberg Johnsen i samtale med Ole Jan Aslaksrud.

Fakta om Lokalverdi.no og lokale prosjekter

Lokalverdi.no er et et nettsted for folkefinansiering

Som navnet sier. Pengeinnsamling fra folket på en enkel og trygg måte. Du kan samle inn til praktisk talt hva som helst:

  • Organisasjon, lag eller forening
  • Oppstart av egen bedrift eller å samle inn til hjertesaken din
  • Realisering av drømmer, hjelpe andre, hjelpe deg selv, kun fantasien og Norsk lov som setter grenser

Avsluttede innsamlingsproasjekter på Ringerike hos Lokalverdi og Hønefoss Sparebank

  • Foreningen Schjongsløpene samlet inn 20 650 kroner til finansiering av tre sentrumsnære treningsløyper
  • Stavlundstøa Gård samlet inn 4 825 kroner til nisseposer og juleverksted
  • Camp IA samlet inn 12 697 kroner for å finansiere utstyr til et livsstilsendringsprogram
  • Prosjekt satt igang av Andreas Nordgården samlet inn 22 560 kroner til en ny beitepusser på Tyristrand
  • Hønefoss Basketballklubb samlet inn 10 400 kroner til en skuddmaskin

Kilde: Hønefoss Sparebank/Lokalverdi.no