– Ja, de høye strømprisene er den utløsende grunnen til at jeg flytter nordover, sier Jensen til Ringerikes Blad.

Det var Khrono, en nettavis for universiteter og høyskoler, som først skrev om Jensen.

Hun bor i Åsa og Ringerikes Blad møter henne kort tid før hun låser døra for godt og reiser til Narvik i Nordland.

I skrivende stund torsdag er spotprisen på strøm 1,63 øre per kilowattime (kWh) i Narvik, mens den er på 299,16 øre per kilowattime i Hønefoss. I tillegg til disse summene kommer avgifter og moms.

Nord-Norge er i en annen strømprissone enn Hønefoss, som er i sone Øst. Dessuten er det begrensede muligheter til å sende strøm mellom Nord- og Sør-Norge.

Bekymret seg

Jensen begynner å studere til å bli sykepleier nå i høst. Hun søkte også om studieplass her på Østlandet, blant annet i Drammen, Gjøvik og Elverum. Det ble UiT i Narvik isteden.

– Jeg så hvordan strømprisene utviklet seg i vinter og jeg lå våken flere netter og tenkte på hvordan jeg skulle klare å betale strømregningene. Datteren min fikk et varmeteppe til jul og vi var veldig nøye med når vi satte på klesvask og oppvaskmaskinen, sier hun.

– Fordi vi var så nøye med bruken og fordi vi har en varmepumpe klarte vi å unngå at strømregningene ble like høye som for mange andre. Heldigvis var ikke sist vinter så kaldt. Den høyeste regningen var på cirka 3.000 kroner, forklarer hun.

– Ikke råd til Drammen

Strømprisene og drivstoffprisene gjorde henne urolig for hvordan hun skulle få råd til å være student. Jensen har jobbet i mange år som hjelpepleier, men nå ønsker hun å utdanne seg til sykepleier for å få nye utfordringer.

– Jeg regnet på det og fant ut at jeg rett og slett ikke hadde råd til å studere i Drammen eller Gjøvik. Her er strømprisene så mye dyrere. Jeg håpet at jeg ville komme inn i Narvik hvor strømprisene er noe helt annet, sier Jensen som ble svært glad da hun fikk de positive nyhetene.

Nå leier hun en leilighet litt utenfor sentrum av Narvik, hvor hun skal bo sammen med datteren og katten. Faren til datteren er fra Narvik og hun har familie der, så det er ikke helt tilfeldig at det er i Narvik de ender opp.

– Heldigvis går det en buss rett forbi huset som jeg kan ta til skolen så da slipper jeg dyre drivstoffutgifter, legger hun til.

– Jeg gleder meg veldig til å flytte, samtidig kommer jeg til å savne familie og venner her på Ringerike veldig. Jeg får bruke FaceTime og passe på å dra noen turer nedover, sier Jensen.

– Fullstendig urimelig

Hun synes det er for galt at prisforskjellene på strøm skal være så store etter hvor du bor i landet.

– Jeg synes det er fullstendig urimelig med de høye strømprisene. Vi er i utgangspunktet selvforsynte med strøm, så tappes vannmagasinene ned og kraftselskapene tjener gode penger på å eksportere strøm til utlandet. Det er ikke riktig at vi vanlige folk skal bli sittende igjen med regningen for dette, sier hun.

– Staten tilbyr noe i strømstøtte (80 prosent av kostnaden over 70 øre per kWh). Hvordan føler du at det hjelper?

– Veldig lite. Jeg synes regjeringen gjør altfor lite, og jeg er veldig bekymret for hvordan de gruppene med dårligst råd som minstepensjonister og studenter skal få råd til å betale for strømmen, svarer hun.

Reagerer på lønnsøkning

Det er også en annen ting med stortingspolitikerne som irriterer Jensen.

– De har alle bevilget seg en betydelig lønnsøkning slik at de alle tjener over en million kroner i året. De veit ikke hvordan det er å ha dårlig råd. Samtidig ber de folk om å være nøkterne og forteller at det vil være høye strømpriser lenge framover, men uten å gjøre noe særlig for å hjelpe folk. De kunne for eksempel ha kutta momsen og avgiften for en periode, slår Jensen fast.

– Er det dette de mener med at nå er det vanlige folk sin tur? Spør hun ironisk.

Dette er saken:

Siden oktober i fjor har strømkunder i Norge opplevd høye strømpriser. Det har gjennom sommeren blitt satt flere prisrekorder for strøm. Spotprisen kan følges på NordPool og det er fra denne kraftbørsen de fleste kraftselskaper kjøper inn strømmen fra. Så legge de på et påslag på prisen ut til kundene.

Når du bruker strøm, betaler du for strømmen du kjøper fra strømleverandøren, i tillegg betaler du nettleie til det lokale nettselskapet for transport av strømmen. Du kan skifte strømleverandør, men ikke nettleverandør.

Over 30 prosent av strømregningen din er skatter og avgifter til staten. Momsen, eller merverdiavgiften, er på 25 % og kommer i tillegg til elavgiften på 16,69 øre per kWh.

Norge er delt i flere ulike strømsoner: Vår region befinner seg i sone øst. De andre regionene er sør, vest, midt og nord. De tre første regionene har normalt sett de høyeste prisene. Soneinndelingen er årsaken til at det kan være enorme forskjeller i strømprisen etter hvor i landet du bor i.

Kilde: NordPool, Forbrukerrådet og Energi Norge.

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Maika Godal Dam, mener Linda Iren Jensen er et godt eksempel på hvor presset studentenes økonomi er.

– Vi ser at strømpriser, matvarepriser og prisene generelt i samfunnet går opp samtidig som studiestøtten ikke øker i takt med prisstigningen i samfunnet. Vi kan komme til å se flere tilfeller av studenter som ikke har råd til å studere der de vil, og det er heller ikke alle som kan flytte dit det er billigere å leve. Vi er opptatt av at det skal være mulig å studere alle stedene der det er studieplasser, sier Dam til Khrono.