– Jeg hadde egentlig ikke forventet å få en slik jobb her i området, men så dukket denne plutselig opp. Det var helt perfekt!

Hønefossjenta Linda Khalayli har bodd i Oslo nesten halve livet. Men i fjor tok hun et viktig valg og flyttet tilbake. Tilfeldighetene ville det slik at også drømmejobben i Buskerudmuseet ble ledig. Da var hun ikke et sekund i tvil.

– Skikkelig flaks, for det er ikke mange slike stillinger rundt omkring, sier 36-åringen.

250.000 bilder

Riktignok ikke bare flaks, men også dyktighet: Etter to intervjurunder var jobben hennes.

– Det føltes helt utrolig.

Som ny fotoarkivar får hun ansvar for 250.000 bilder i fylkesfotoarkivet til Buskerudmuseet.

– Jeg gleder meg noe innmari. Dette er et kjempespennende felt hvor man alltid får prøve seg på noe nytt.

1. oktober begynner Linda i stillingen som hun tar over etter Bjørn Johnsen. Han er nå pensjonist etter 30 år i jobben som fylkesfotograf.

– Det blir spennende, og samtidig utfordrende. Det er et stort ansvar og store sko å fylle. Men jeg liker en utfordring, så det skal nok gå veldig bra, sier hun og smiler.

Foto til folket

Linda har en bachelor i kultur og samfunnsfag, i tillegg til fotoutdanning. De siste 10 årene har hun jobbet i Avinor, hvor hun har ansvar for fotoarkivet til selskapet på Gardermoen. Nå slipper hun å pendle, og får fast arbeidssted på Ringerikes Museum i Norderhov. Noe reising blir det rundt til de andre museene i Buskerud.

– Hva blir det viktigste i den nye jobben din?

– Å formidle fotoarven vår ut til folket. Det handler om å vekke interesse, gjøre det historiske dagsaktuelt og få folk til å se verdien av historien vi har i bilder og film. I årene framover blir det enda mer fokus på digitalisering, noe som er kjempeviktig ikke minst for å nå ut til yngre målgrupper. Jeg håper å finne en rød tråd mellom bildene våre og noe som interesserer ungdom i dag.

LES OGSÅ: Åpnet ny butikk i Hønefoss: – Vi blir mer synlige til høsten

– Deilig å komme hjem

Linda har funnet seg godt til rette i huset på Helgeshaugen i Hønefoss, hvor hun bor sammen med mannen sin, Ole Andreas Hagen. Han kommer opprinnelig fra Haugsbygd og jobber i NRK.

– Det var veldig deilig å komme hjem. Her er det et annet tempo, mer avslappet, synes hun.

Direktør Tom Oddby i Buskerudmuseet er godt fornøyd med å få den nye medarbeideren på plass:

– Med denne ansettelsen får vi en engasjert og utviklingsorientert fotoarkivar, og som vil bidra til å løfte fylkesfotoarkivet og fotobevaringsarbeidet i årene framover, sier han.

Fra hobby til yrke

– Hvor kommer fotointeressen fra?

– Jeg har alltid hatt en stor interesse for estetikk og det visuelle, enten det er film, foto, kunst eller dataspill. Jeg var hobbyfotograf før jeg bestemte meg for å ta fotoutdanning, forteller Linda.

Hun liker landskapsfotografering og hadde sin første fotoutstilling sammen med en studievenninne på Nesodden i fjor.

– Har du et favorittmotiv?

– Jeg liker åpent landskap, ofte mye himmel, et «tomrom» eller noe åpent som snakker litt til sjelen.

Når hun ikke fotograferer, lytter hun gjerne til synthpop eller spiller dataspill i «indie»-sjangeren. Og et av sommerens høydepunkter skjer i egen by:

– Jeg gleder meg veldig til Malstrømfestivalen i Hønefoss!