ØVRE EIKER: – Det var utrolig fint og det var veldig vondt. Du kunne jo se at han pusta. Det virka ikke som han ville gi slipp.

Linda Marie Jacobsen (26) forteller om den korte tiden hun fikk med lille Emil, i armkroken på Skien sykehus. Det var en lang fødsel på 15 timer, der hun hele tiden visste det brutale utfallet. Emil kom ikke til å overleve. Han levde i én time etter fødsel, ifølge Linda, skriver Drammens Tidende.

På et tidspunkt sovnet hun med den lille i armene. Hun var utmattet, med feber og smertestillende i kroppen. Hun gråt mye, og sov under riene.

Den lille stunden hun fikk med sønnen før han døde, husker hun likevel.

– Jeg la spesielt merke til at han hadde nesa mi. Også var det jo det at når jeg kikka på han så var hele han ferdig utvikla.

– Ikke levedyktig

26-åringen har bodd i Hokksund med samboeren sin i over tre år. Hun har fått tid til å bearbeide de vonde opplevelsene og den tidlige fødselen 9. mai i 2017. Samboeren hun har nå er ikke faren til Emil, men han har vært en god støtte i tiden etterpå.

Emil ble født i uke 22 det året.

De fleste aborter i Norge tas før uke ni. Friske fostre antas å være levedyktige etter utgangen av 22. svangerskapsuke. Abort er da ikke tillatt, med mindre det er noe alvorlig galt med fosteret. Noe som etter hvert viste seg å gjelde for Emil sin del.

To uker før den vonde fødselen hadde Linda vært på ultralyd. Der fikk hun beskjed om at de hadde funnet noe rart på hodet til babyen. Linda og den lille i magen fikk time på Rikshospitalet i Oslo for ny ultralyd.

Der kom den harde beskjeden.

– De sa at han hadde vannhode. Det var veldig mange store medisinske feil, pluss at han ikke hadde noe hørsel eller syn. De sa rett og slett at han ikke er levedyktig.

Det kom som et sjokk. Linda bestemte seg likevel der og da for hva som var det beste. Hun forteller at legen skisserte tre muligheter – å avslutte graviditeten, at han døde ved fødsel eller i løpet av de ti første leveårene.

Hun valgte å avslutte graviditeten. På sykehuset fikk hun medikamenter som framkaller rier, slik aborter etter 12. svangerskapsuke utføres.

Jeg følte det var det riktige for Emil. Det hadde ikke vært noe liv for ham.

Linda Marie Jacobsen

Skal være kvinnens avgjørelse

I Norge må alle gravide gjennom en abortnemnd, dersom de av ulike grunner ønsker eller blir rådet til å avslutte svangerskapet etter uke 12.

Marieke Claessen er avdelingssjef for avdeling for gynekologi og fødselshjelp på Drammen sykehus, og leder for det som kalles primærnemnd. I Vestre Viken, som omfattes av flere sykehus, er det én felles nemnd. Det har vært et ønske fra Helsedirektoratet med færre nemnder, for å få mer erfaring og lik behandling i de nemndene som er.

Ifølge Claessen behandler de mellom 20 til 25 saker i nemnda lokalt hvert år.

Omtrent alle, opptil 98 prosent, får innvilget abort fram til uke 18. Fra uke 12 til uke 18 skal Claessen og den andre legen vektlegge kvinnens ønske. Etter uke 18 blir fosterets vern sterkere.

I nemnda er de opptatt av at kvinnen har fått den informasjonen hun bør ha til å ta en avgjørelse. De er opptatt av at kvinnen ikke skal oppleve noe press i den ene eller andre retningen, og de prater alltid med kvinnen også uten en eventuell partner.

– For de fleste er det veldig vanskelig og krevende allerede. Vi opplever at kvinnene i møte med meg og en annen lege blir veldig stressa for å bli avvist når de skal fortelle sin historie.

Saken fortsetter under bildet

Skummelt for de fleste

Claessen forteller at mange av kvinnene som får de brutale beskjedene om babyene sine, går inn i en boble. At de i tillegg opplever at de må argumentere i en nemnd, føles skummelt for de fleste.

– Vi prøver å si at vår oppgave er ikke å ta den beslutningen for deg. Det viktigste er at du har vurdert og tenkt gjennom situasjonen. Det roer ned situasjonen litt. Vi ser at kvinnene er veldig reflekterte og virkelig har brukt tid på å vurdere sin situasjon.

Mange tenker også gjennom konsekvensen ved å ta en abort.

– Det er noe du kommer til å ha med deg resten av livet.

I tilfeller som Linda sitt, der barnet aborteres i uke 22, blir samtalen fort litt annerledes.

– Alle har forståelse for at hun rett og slett må avslutte det svangerskapet, hvis det ikke er et levedyktig foster.

Rundt halvparten av sakene som havner i nemnda gjelder kvinner som har vært gravide i litt over 13 uker. De har for eksempel bommet litt på menstruasjonen, og trodd at de var kortere i svangerskapet. I uke 18 dukker også mange av sakene opp, etter ultralyd, hvor det kan oppdages feil. Dersom det viser seg at feilen er såpass alvorlig at svangerskapet bør avsluttes, skjer det ofte rundt uke 19 og 20.

Valgte begravelse

Linda kunne velge om hun ønsket en minnestund eller begravelse for Emil. Det ble begravelse. Den ble holdt i Eidanger kirke i Porsgrunn med de nærmeste til stede.

– Lillesøstera mi sang og pappa bar ut kista. Det var en veldig fin avslutning synes jeg.

Begravelsen var naturlig nok en veldig tøff opplevelse.

– Foreldre bør ikke trenge å begrave barna sine. Jeg var helt fra meg i den begravelsen.

Saken fortsetter under bildet

Het politisk debatt om selvbestemt abort

For Linda er det viktig å få fram at Emil var en liten baby, og ikke bare et foster. Grunnen til at hun ønsker å fortelle sin historie er for å få fram hvordan babyer ser ut i uke 22, med både øyevipper, negler og hår.

Hun forteller at hun tidligere ikke har vært tøff nok til å dele sin historie, men at hun ble inspirert etter å ha lest en lignende historie på Facebook.

Samtidig er hun opprørt over SVs abort-vedtak, som har blitt heftig debattert den siste tiden. SV ville utvide selvbestemt abort til uke 22. SV-leder Audun Lysbakken kalte det en nødvendig modernisering av abortloven, skriver NRK.

– Vi overfører makten fra nemnd til kvinnen selv, har Lysbakken uttalt.

Det reagerte blant annet barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på.

– Dette betyr jo at barnets rettsvern svekkes veldig, sa han til NRK.

Med synet av lille Emil friskt i minnet synes Linda at SV's vedtak er grotesk.

– Hvordan klarer man å kvitte seg med en frisk baby når de ser ut som de gjør. Jeg har full respekt hvis det er snakk om seksuelle misbruk eller alvorlige sykdommer, sier 26-åringen til Drammens Tidende.

Torsdag denne uka meldte SV at de dropper det kontroversielle abortvedtaket likevel. Lysbakken innrømmer at fri abort til uke 22 ikke er realistisk på kort sikt, skriver VG.

Fakta om abort

  • I Norge kan kvinner selv bestemme om de vil avbryte svangerskapet i løpet av de tolv første ukene av graviditeten. De fleste som utfører selvbestemt abort gjør det før uke ni i svangerskapet (84,6 %).
  • Dersom man ønsker å ta abort etter dette, må man sende en søknad til en abortnemnd. Jo lenger ut i svangerskapet man er, desto strengere blir det å få innvilget.
  • Etter uke 18 i svangerskapet kan det ikke avbrytes med mindre det er tungtveiende grunner for det. Friske fostre antas å være levedyktige etter utgangen av 22. svangerskapsuke, og abort er derfor ikke tillat. Er det noe alvorlig galt med fosteret så det ikke er levedyktig, vil du likevel kunne få innvilget abort gjennom hele svangerskapet.
  • Abortnemndene behandler rundt 600 søknader om svangerskapsavbrudd etter utgangen av 12. svangerskapsuke hvert år.
  • I 2020 ble det totalt sendt inn 12.150 begjæringer om å avbryte svangerskapet, hvorav 11.081 av dem ble utført. Kvinner i aldersgruppen 25 til 29 år er høyest representert i statistikken.
  • 508 av de utførte abortene ble behandlet i en nemnd først.
  • Det var 394 begjæringer om brudd i svangerskapet innen utgangen av uke 18. 368 av dem fikk det innvilget i primærnemnd, ni fikk avslag og 355 ble utført. Av de ni som fikk avslag møtte åtte til klagenemnd. Seks fikk innvilget, to avslag og fem utførte abort.
  • I uke 19 fikk 59 innvilget abort, i uke 20 var det totalt 50, mens i uke 21 var det 33 som fikk innvilget abort i løpet av 2020. Fra uke 22 og utover har kun fire utført brudd i svangerskapet.

Kilder: Helsedirektoratet, FHI, Rapport om svangerskapsavbrot 2020

Kan ikke få friske barn

I dag har 26-åringen det stort sett greit, men noen dager er mer krevende enn andre.

Rundt to måneder etter at Emil ble født og begravd, fikk Linda et nytt slag å takle.

På sykehuset hadde de tatt blodprøver, og resultatet viste at hun har en arvelig kromosomfeil som gjør at hun ikke kan bære fram et friskt barn.

– Jeg havna litt i kjelleren. Samboeren min har vært en fantastisk støtte gjennom alt sammen.

Etter at Linda delte innlegget på Facebook med historien om Emil, har den blitt delt over hundre ganger og fått veldig mange kommentarer.

– Jeg ønsker å få fram et budskap om hvordan en baby i uke 22 ser ut. Jeg tror ikke folk vet det.

– Du føler selv at du drepte din sønn?

– Ja, jeg føler det. Det er noe jeg må leve med hver dag. Det er veldig tungt og sårt.