Gå til sidens hovedinnhold

Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika

Artikkelen er over 2 år gammel

Lekkasje fra en tank som lagret hydrogen under høyt trykk var årsaken til eksplosjonen ved en hydrogenstasjon i Sandvika i forrige uke.

Det kommer fram i en midlertidig rapport, ifølge en børsmelding fra hydrogenselskapet Nel. Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

Ved 17.30-tiden mandag 10. juni skjedde det en kraftig eksplosjon ved Uno-X-stasjonen ved Kjørbo i Sandvika. Det skal ha vært en hydrogentank som gikk i luften.

Ingen ble skadd i eksplosjonen, som skal ha vært så kraftig at den slo ut på jordskjelvmålere opptil 28 kilometer unna.

Det er hydrogenteknologiselskapet Nel som har levert det meste av teknologien til stasjonen. Mandag sendte de ut sin fjerde oppdatering om etterforskningen av ulykken.

Den midlertidige rapporten fra sikkerhetskonulentselskapet GexCon viser at eksplosjonen skjedde på grunn av en gasslekkasje fra en tank som lagret hydrogen under høyt trykk. Denne gassen ble så antent av en ukjent kilde.

– Basert på videre etterforskning kan vi si med sikkerhet at lekkasjen startet i en høytrykks lagringsenhet, og vi gjennomfører nå undersøkelser for å forstå de detaljerte mekanismene bak lekkasjen og hvordan gassen ble antent, sier Gexcon-toppen Geirmund Vislie i børsmeldingen.

– Vi kan nå konkludere med at Nels kjerneteknologi ikke var årsaken til lekkasjen. Vi leter imidlertid fortsatt etter hva som antente gassen, sier Nel-sjef Jon André Løkke.

Etter mandagens børsmelding har Nel-aksjen gått opp 3,5 prosent. Aksjen er dermed ned 16 prosent siden før stasjonen eksploderte, og har steget 16 prosent fra bunnen onsdag i forrige uke, skriver DN.

Etter eksplosjonen stengte Nel ti andre hydrogenstasjoner. Markedssjef Bjørn Simonsen i Nel sier til TDN Direkt at det er for tidlig å si når disse stasjonene kan åpne igjen.

LES OGSÅ: Nå er veien åpnet igjen ved Sandvika

Kommentarer til denne saken