Gå til sidens hovedinnhold

Legionella i vannprøver på Kongsberg sykehus

Artikkelen er over 2 år gammel

Rutinemessig kontroll av vannprøver tatt på sykehuset påviser legionella i åtte prøver. Det er foreløpig ikke påvist smitte hos noen pasienter.

Nå jobbes det på spreng for å finne ut hvor bakteriene kommer fra.

Får flaskevann

Den påviste legionella-typen skaper svært sjelden sykdom hos mennesker.

Mennesker med nedsatt immunforsvar kan utvikle sykdom hvis de får bakterien i seg ved inhalasjon av vanndamp, eller at bakterieforurenset vann kommer ned i luftrøret og lungene.

– Sengeliggende pasienter, pasienter med svelgevansker og intensivpasienter er pasientgrupper som har høyere risiko for å få drikkevann i lungene. Disse pasientene gir vi nå flaskevann. Ansatte og oppegående pasienter kan trygt drikke vann fra kran, sier fungerende klinikkdirektør på Kongsberg sykehus, Nina Kristiansen i en pressemelding fra Vestre Viken.

I desember ble det også påvist Legionella-bakterier på Drammen sykehus.

Vet ikke hvor det kommer fra

I følge Vestre Viken er det ikke påvist smitte hos noen pasienter som følge av legionellafunnet på sykehuset.

– Hvordan ble det oppdaget at var legionella i vannet?

– Vi gjennomfører faste kontroller, og det var på en av faste kontrollene dette ble avdekket nå nylig, sier klinikkdirektør i Intern service i Vestre Viken, Narve Furnes til Laagendalsposten.

Han har jobbet på Kongsberg sykehus i 15 år og har aldri opplevd oppblomstring av legionella før.

– Har dere funnet ut hvor det kommer fra?

– Det vil vi finne ut av. Fokus nå er å gjøre de tiltakene som skal til for å sikre vannkvaliteten. Så må vi jobbe videre med det tekniske og finne ut hvor det kommer fra, sier Furnes til Laagendalsposten.

LES OGSÅ: Hadelending falt ut av sykehusvindu – døde en måned etterpå

Kan medføre smittefare

Legionellabakterier forekommer i små mengder over alt i naturen, men det er først når de formerer seg over tid i lunket vann i tekniske installasjoner at de kan medføre smittefare.

Det er satt i gang desinfeksjon med varmt vann av vannholdige installasjoner samt desinfeksjon med klor av dusjhoder og dusjslanger. I tillegg er det bestilt et vannbehandlingsanlegg som skal monteres så snart som mulig. Dette anlegget skal bidra til å fjerne legionella samt forebygge fremtidige utbrudd.

– Som følge av funnet på Kongsberg sykehus er alle dusjer og badekar stengt for bruk inntil det er montert legionellafilter. Dette er bestilt og monteres fortløpende, sier Furnes.

Les også

Rapport om antibiotikaresistens: – Bør få alarmklokkene til å ringe

Kommentarer til denne saken