Gå til sidens hovedinnhold

Legepraten: Om å leve godt med kols

Lege Steffen Steffensrud og pensjonist Anders Skrataas har av og til en uformell prat.

I godt høstvær har legen og journalisten benket seg i et av Storgatens utmerkede serveringssteder for en kopp kaffe og annet godt. Men først skal det prates. Da kommer gamle Jensen, pasient hos fastlegen, i frisk gange og hilser muntert.

– Jeg føler meg sprekere nå enn for noen år siden. Da hadde jeg problemer med trappa en etasje opp, men nå tar jeg tre etasjer uten stopp. Jeg snorker mindre, og lukt og smak fungerer som i gamle dager. Jeg trener jevnt, og trives med det, sier han før han haster videre.

Solskinnshistorie

– Dette er en liten solskinnshistorie, sier fastlegen. På flere måter har Jensen et klassisk utgangspunkt for å få alvorlige kols-plager. Han hadde astma som ung, han røykte pipe og var ikke mye nøye med mosjon. Og kols fikk han, i økende grad. Kols (kronisk obstruktiv lungesykdom) er ingen hyggelig diagnose å få, men mye kan gjøres.

– Fra vi er omkring 30 år avtar elastiteten i lungevevet helt naturlig, og det fører til svekket surstoffopptak. Kapasiteten på lungene avtar kanskje med 0,3 liter på 10 år. Fra 30 til 60 år blir det snakk om så mye som en liter. Hvis man røyker går dette gjerne dobbelt så fort, og da merkes det tilsvarende. Også passiv røyking kan påvirke utviklingen, men røykeloven har vært til god hjelp for å unngå plager av andres røyking, sier legen.

Pensjonisten kan huske at røyking i hjemmene var helt vanlig da han var barn. Mange foreldre hadde askebeger på nattbordet, for å kunne ta noen drag før man la seg til å sove. Og fikk man ikke sove, ble det gjerne litt mer røyking. Og den gang lå ofte barn og voksne på samme soverom.

Forbedring

– Ved å stumpe røyken oppstår en forbedring så å si med en gang, men for all del; det som er ødelagt, er ødelagt. Surstoffopptaket bedres imidlertid fordi stoffer i tobakksrøyken påvirker de røde blodlegemene slik at de transporterer surstoff dårligere.

– Byr det på vansker å gå opp tre etasjer i en trapp, kan det være lurt å ta en tur til legen og få målt tilstanden. En spasertur på fem kilometer bør heller ikke by på problemer, hva pusten angår. Selv om man har passert 70 år, er det grep å ta for å bedre kolsproblemene, sier fastlegen.

Etter som både han og pensjonisten er ikke-røykere, føler de å kunne unne seg litt ekstra til kaffen. Men overvekt er heller ikke bra.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.