Gå til sidens hovedinnhold

Legepraten: Høy alder er ikke sykdom

Fastlege på Hallingby, Steffen Steffensrud, og pensjonert journalist Anders Skrataas møtes noen ganger til uformell prat over en kopp kaffe.

– Så lenge vi lever, beveger vi oss i retning geriatrien, men først i 65–70 års alderen kan alder sees som en vesentlig risikofaktor. «Gerer» er alderdom på gresk, og «iatreia» er helbredelse, sier fastlege Steffen Steffensrud.

– Da er det jo håp for oss, sukker pensjonist Anders Skrataas med en viss lettelse.

– Med alder har vi en fin basisfunksjon. Både gammeldoktoren og journalisten pumper fem liter blod i minuttet. Ikke verst når man sammenligner med en vannspring. Når vi er 80 år greier vi Riperbakken med ca. 7,5 liter mens en 20-åring kan pumpe 20 liter. Det er en utrolig forskjell, og gir selvfølgelig utslag når det gjelder farten, fortsetter legen.

– Motstandskraften avtar med alderen, og lidelser som kreft, hjerte/karsykdommer, infeksjoner og beinbrudd på glatta kan lettere oppstå. Isbrodder og polstret undertøy anbefales. Hjernen fungerer som oftest utmerket i livets sluttfase, men det går tregere. Fysisk trening er bra, men også hjernen trenger stimulering. Man regner med at en gjennomsnittlig 75-åring har fire kroniske lidelser.

Vi svekkes

– Vi får trangere og stivere blodårer, og evnen til regulering av kroppsfunksjonene avtar. Ganske typisk plages mange over 75 år med svimmelhet. Et betydelig problem kan det ofte være at eldre får depresjoner. Ikke at de går rundt og er lei seg, men gleden – livsgleden avtar. Forsterkende kan det da være om man har sykdom, for skrøpelighet forsterker problemer.

– Svikt i balanse, migrene, dårlig blodtilførsel eller rett og slett nødvendige medisiner med bivirkninger kan lage problemer. Det er viktig å trene styrke og balanse, og det er aldri for sent å begynne med fornuftig trening.

Ikke det samme

– Daglige smerter må også nevnes. Mange tror at det hører alderdommen til, men man skal være klar over at smerter tapper energi. For oss leger er det vesentlig at alder og sykdom ikke er det samme. Sykdom kan behandles, og det kan ikke alderen i seg selv. Men den kan holdes i sjakk med trening, både fysisk og med assosiasjoner. Kryssord og sudoku er utmerket, sier bygdedoktoren.

Punktum for dagens prat settes, og kaffe og andre fristelser inntas i et av byens mange og utmerkede serveringssteder. Kanskje det er bra uansett alder?

LIKER DU DENNE SPALTEN? LES FLERE LEGEPRATEN-SAKER HER

Kommentarer til denne saken