Snuoperasjon på «hjemmet»

Tore og Dag Johansen sammen med Helga Fekjær Johansen (103) på Hønefoss sykehjem.

Tore og Dag Johansen sammen med Helga Fekjær Johansen (103) på Hønefoss sykehjem. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

103 år gamle Helga Fekjær Johansen berømmer ansatte på Hønefoss sykehjem. Etter å ha klart seg selv hjemme i Trulserudveien inntil for få måneder siden, er hun nå avhengig av et offentlig tilbud.

DEL

Leder Og ifølge henne er tilbudet godt. Det går ikke an å ha det bedre, ifølge 103-åringens nærmeste.

Hvis vi skrur tiden tilbake til sommeren 2015, var tonen en ganske annen. Hjelpepleier Else Torun Wilhelmsen satte det hele i gang med et leserinnlegg som fikk stor oppmerksomhet.

Hun beskrev en hverdag med underbemanning og tidsklemme, og med altfor liten tid til å gjøre en god nok jobb for beboerne. Pårørende fortalte om en uverdig, mangelfull pleie og et tidvis illeluktende innemiljø. Noen gikk langt i å hevde at omsorgstilbudet var i strid med lovverket, og etterlyste ekstern granskning.

Ikke alle kjenner seg igjen i alle detaljer som beskrives – verken nå eller for ett år siden. Likevel, det er de mange enkeltepisodene som til slutt danner et helhetlig bilde.

Siden da har mye skjedd. Nå er det de positive enkeltepisodene og erfaringene som dominerer blant beboere og brukere. Stikkord er stedlig ledelse, med daglig oppfølging av beboere og pårørende. Kommunikasjon og informasjon internt prioriteres høyt. Pårørende gis anledning til å stille spørsmål og komme med innspill, og en venneforening bidrar, som tidligere, med pynt og stell.

En institusjon som dette, er også et hjem – og i hjemmet vårt skal vi trives og være trygge. Det å føle seg ivaretatt uavhengig av helsetilstand og funksjonalitet er avgjørende for livskvaliteten.

Ved Hønefoss sykehjem var det helt nødvendig å gjennomføre tiltak, og alt tyder på at ledelse, ansatte, pårørende og beboere i fellesskap, sammen med skoleelevene «de gule engler», har klart å gjøre hjemmet til et godt sted å være.

Det kan trygt kalles en snuoperasjon.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken