Uvitenhet eller spekulasjon?

Bulgarske Dima Delieva jobber på en kontrakt som beskrives som en slavekontrakt.

Bulgarske Dima Delieva jobber på en kontrakt som beskrives som en slavekontrakt. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Må Dima Delieva virkelig betale en slik pris for at andre skal få lovlige arbeidsforhold?

DEL

Leder Ringerikes Blad har denne uken rettet søkelyset mot sosial dumping. Fredag kunne vi avsløre hvordan et lokalt bemanningsselskap har utformet arbeidskontrakter som ikke hører hjemme i norsk arbeidsliv. Arbeidsrettsadvokat Eivind Arntsen mener til og med enkelte punkter i kontrakten bærer preg av å være en slavekontrakt.

Det lokale bemanningsselskapet har engasjert egen advokat. Han erkjenner at kontraktene er i strid med norsk lov, og varsler at de vil bli erstattet av nye og lovlige kontrakter. Han mener at dagens ulovlige kontrakter grunner i uvitenhet hos bemanningsselskapet. Arbeidsrettsadvokaten mener på sin side at dette er et trist eksempel på hvordan useriøse arbeidsgivere utformer kontrakter som ikke hører hjemme i norsk arbeidsliv.

Bemanningsselskapets advokat vil ikke kommentere om saken, der Dima Delieva (35) sto fram med sin historie, vil få konsekvenser for hennes arbeidsforhold. Det er oppsiktsvekkende at selskapet ikke er klar på dette punktet. Det er vel og bra at de nå retter opp i uverdige og ulovlige kontrakter, men skal de rydde opp, kan de ikke straffe arbeidstakere som tar opp ulovlige forhold.

Delievas arbeidskontrakt sier at brudd på konfidensialitet i avtaleforhold kan få konsekvenser for arbeidsforholdet. Delieva risikerer altså både jobben og mulighetene for å forsørge sin sønn hjemme i Bulgaria, etter at hun sto fram med sin historie. Må hun virkelig betale en slik pris for at andre skal få lovlige arbeidsforhold?

Om det lokale bemanningsselskapet bare har vært uvitende, eller faktisk har spekulert i ulovlige vilkår, skal vi ikke ha formening om. Hvordan de nå håndterer hennes arbeidsforhold vil være en god pekepinn.

Varslere skal ha vern, og det er flott at hotellet hun har jobbet for vil forholde seg til tariff og ryddige forhold. Det mest ryddige er derfor å ansette Delieva direkte. Det vil være en ryddig og ansvarlig ende på saken.

Det mest ryddige er derfor å ansette Delieva direkte. Det vil være en ryddig og ansvarlig ende på saken.

Artikkeltags