Gå til sidens hovedinnhold

Taust politi og fri fantasi

Artikkelen er over 6 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Onsdag kveld sirklet et politihelikopter i lav høyde over boligområder i vårt distrikt. Flere utrykningskjøretøy trafikkerte et større område. Hva var det? Var det noe å bekymre seg for? Var det løsnet skudd?

LES SAKEN HER: Omfattende aksjon avsluttet

Når noe skjer, er Ringerikes Blad stedet lokalt du finner svaret. Nyhetene når raskt ut til mobiltelefoner og datamaskiner, men denne gangen kunne vi ikke gi et fullgodt svar. Mange tusen ringerikinger klikket inn på akkurat denne saken onsdag, men fikk først bare lese at politiet ikke ville uttale seg.

I mangel på håndfast informasjon, eskalerte ryktene i sosiale medier fra det spørrende, via det kreative, til det absurde. Var det løsnet skudd?

Etter hvert ble det klart at politiet lette etter en savnet person, en person som kunne befinne seg i vårt distrikt. Politiet bistår i mange saker der det eksempelvis av helseårsaker er viktig å finne den savnede raskt. I de fleste tilfeller foregår aksjonene med nokså lav profil. Da hører ikke sakene hjemme i offentligheten. Alt blir annerledes når aksjonene foregår i stor skala, når til og med helikopter brukes i søk i tett befolkede områder. Uansett årsak oppstår et informasjonsbehov hos befolkningen. Er det noe å frykte?

Der informasjonen stanser, starter spekulasjoner. Spekulasjonene kan raskt skape mer frykt enn realitetene gir grunn for. Dette kunne politiet enkelt avverget med nøktern informasjon, uten å identifisere, uten å gå inn i eventuell helseinformasjon, og uten å ødelegge det polititaktiske arbeidet. I stedet overlot de onsdag kveld publikum til seg selv, og til sensasjonsjaget i fri fantasi.

Til politiet: Skap trygghet med informasjon.

Til ringerikinger: Det er naturlig å søke mulige svar, men ryktebørs i sosiale medier gjør raskt rykter til «sannheter». Å bidra til det skader andres trygghetsfølelse.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.