Gå til sidens hovedinnhold

Løsningen er ikke et forbud mot Pokémon

Artikkelen er over 5 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Går du en tur i byen, kan du ikke unngå å se dem, ringerikinger i hopetall med øyne og fingre på mobilskjermen.

Interessen for mobiltelefonspillet Pokémon Go, som trekker spillentusiastene ut i friluft, er enorm, men de er ikke velkommen over alt.

Forrige uke kunne vi lese om at Vestre Viken, som blant andre drifter Ringerike sykehus, ønsker et forbud mot spill på sykehusområdene. De har sendt sine ønsker til spillutviklerne, men har foreløpig ikke fått respons.

Ønsket trekker minnene tilbake til 1980-tallet, da skateboard var forbudt ved lov i Norge.

 

Spillentusiastene i alle aldre, som vi kan se i byens parker, er nok både uoppmerksomme og sosiale, men ikke spesielt bråkete. Det er da også et føre-var-prinsipp som ligger bak sykehusets mottiltak.

Ønsket trekker minnene tilbake til 1980-tallet, da skateboard var forbudt ved lov i Norge. I over ti år var det forbudt å importere, selge, kjøpe og bruke brettene. Hvorfor? Myndighetene var blant annet bekymret for skadekonsekvensene, og for bråk ved bruk.

Med tiden kom fornuften sigende, og man så at regler mot støy fantes, og skadene kunne forebygges på annet vis.

 

Loven var veldig spesifikk. Den rammet «en plate av tre, plast, aluminium eller annet materiale, utstyrt med to par hjul, beregnet til å kjøre med». Det myndighetene sikkert ønsket, var å hindre skader og unødvendig støy.

LES OGSÅ: Se hvor Pokémon gjemmer seg i Hønefoss

Med tiden kom fornuften sigende, og man så at regler mot støy fantes, og skadene kunne forebygges på annet vis. Spesielt mye mer skadelig enn andre idretter og aktiviteter var det jo heller ikke.

Løsningen for verdighet og ro rundt blant annet sykehus, kirkegårder og andre steder er ikke forbud. Langt mer effektivt vil det være om man knytter regler opp imot generelle størrelser. Dette kan eksempelvis være støy.

Like viktig som regler og lover er det å holde opp samfunnets normer for hvordan vi, uavhengig av aktiviteter, tar hensyn til andre mennesker og våre omgivelser.

LES OGSÅ: – Derfor bør du slette Pokèmon Go

Kommentarer til denne saken