Kamp om en grense ingen ser

Hadeland Jevnaker Oppland fylke kommunesammenslåing.

Hadeland Jevnaker Oppland fylke kommunesammenslåing. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Avstemningsresultatet 12–7 viste torsdag hvor splittet kommunen er, men Jevnaker kommune blir nå formelt del av samme fylke som Ringerike og Hole. Også hadelandskommunen Lunner slår følge.

DEL

LederVi skal ha respekt for følelser.

Tilhørighet handler om følelser, og når det gjelder tilhørighet er Jevnaker delt. En del føler størst nærhet til Hønefoss og Ringerikssamfunnet. Den andre delen føler seg som hadelendinger. Midt i kommunen står tross alt Hadeland glassverk.

LES OGSÅ:

Det sitter selvsagt langt inne å ta beslutningen om å kunne splitte Hadeland. Nå ville nok det skjedd uansett hva Jevnaker bestemte seg for å gjøre. Lunner kommune ligger så tett på Oslo-regionen at når muligheten kom for å gå fra et innlandsfylke til en Stor-Oslo-region, grep de sjansen. Kun én representant ønsket torsdag å bli i Oppland/Innlandet.

Hadelands største kommune, Gran, har valgt å ikke vurdere ny region. De forblir i Innlandet, og Hadelands-kommunene skiller lag.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Vi skal ha respekt for identitetsfølelse og tilhørighet, men fylkesgrensene er i liten grad noe innbyggerne ser eller påvirkes av.

Vi kan se bekymringen for proporsjonene i den nye regionen Viken. Innlandet, som skal bestå av dagens Oppland og Hedmark, vil telle i underkant av 400.000 innbyggere.

Viken, som skal bestå av Buskerud, Akershus og Østfold fylker, vil telle omkring 1,2 millioner mennesker.

Størrelse er ikke alt. Det avgjørende er hvordan de nye ordningene påvirker tjenestene til oss som bor her. Realiteten er at både handelsmønstre og arbeidsmarked er tilsvarende for alle områder rundt Oslofjorden.

Det er eksempelvis hensiktsmessig å tenke samferdsel i sammenheng i dette området. Det er naturlig å se på helse i det samme perspektivet. Kort sagt: Bor du på Jevnaker er kort reisevei og effektive kollektivløsninger viktigere enn hva stedet du reiser til heter.

Realiteten er at på de fleste områder er blikket vårt rettet sør, øst og vest, men sjelden eller aldri mot nord. Ja, både Lunner og Jevnaker vil være i randsonen av Viken, men det ville de også være i Innlandet. Da er det lettere å samarbeide i den retningen blikket er rettet, der ting henger sammen, og det er mot Viken.

Ja, Hadeland blir fra 2020 splittet, men det er altså med en grense ingen ser. Hadelendinger vil fortsatt være hadelendinger.

Det som er viktig er tjenester, sammenhenger og rammevilkår den nye regionstrukturen legger til rette for. Jevnaker har gjort et godt og riktig valg.


Ringerikes Blad fulgte debatten direkte. Her kan du lese debatten:

Telefon 4744 0000 Epost tips@ringblad.no Tipsskjema SMS/MMS RBTIPSET til 2005 (1,-)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags