Ingen sikring er på mange måter bedre enn dårlig sikring

Sikringen av Mørkgonga begynner å bli slitt.

Sikringen av Mørkgonga begynner å bli slitt. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det som er gjort av sikringsarbeider, må holde mål, skriver nyhetsredaktør Øyvind Lien i sin kommentar om Mørkgonga.

DEL

KOMMENTARMørkgonga mellom Åsa og Sundvollen er en mye brukt tursti og attraksjon. Både lokale og tilreisende finner spenning i å forsere den bratte og stedvis smale stien opp mot Gyrihaugen 683 meter over havet.

Noen avstår fra å gå der, rett og slett fordi det er ubehagelig med store høyder og bratt terreng, mens andre søker nettopp slike utfordringer. Området er en yndet turmål for både skoleklasser og turistforeninger.

Jevnaker-mannen Torbjørn Andreassen finner mye glede å ferdes i dette området, men er bekymret for sikkerheten. Han beskriver slitte tau, wirer som flises opp og bolter som ikke er til å stole på.

Utgangspunktet må være at ingen kan føle seg hundre prosent sikre.

Problemet med sikring er at vi oppfatter det som nettopp det. Litt enkelt kan vi si at ingen sikring på mange måter er bedre enn dårlig sikring.

Vi har tiltro til at vaiere holder mål, og at bolter sitter godt nok festet i fjellveggen. For hvorfor skulle de ellers være der?

Ingen sikring på mange måter er bedre enn dårlig sikring.

I motsatt fall forholder vi oss til de farer som er forbundet nettopp med store høyder, løse steiner og glatte stider.

Utgangspunktet må være at ingen kan føle seg hundre prosent sikre når de ferdes i bratte og ulendte områder som Mørkgonga. Steiner kan løsne, og føtter kan skli. Det vet de fleste som går der, og når sant skal sies er vel nettopp det en del av det å ferdes i skog mark.

Likevel - det som er gjort av sikringsarbeider, må holde mål. Noe annet er å betrakte som falsk trygghet. Så blir det sikkert en diskusjon om hvem som skal ta ansvar for kostnader og arbeid, men det må det gå an å finne en løsning på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags