«I løpet av julehøytiden bør vi ta oss tid til å stoppe opp litt»

Hva skjuler seg bak papiret?

Hva skjuler seg bak papiret? Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederLiker du å klemme og riste på gaver, gjette på hva det kan være? Da er sjansen stor for at du også kjenner noen som synes det er ekstra morsomt å være kreativ i innpakningen. Et nytt år, et nytt mysterium, hver gang.

«Glade jul»

Jula er i ferd med å bli et mysterium i seg selv. Den er så godt pakket inn at det blir stadig vanskeligere å finne ut hva som skjuler seg bak all innpakning. Du vet: Det har skjedd at de fineste gaver har druknet i kreativ innpakning. Borte. Kan det skje med jula også?

«Jeg så mamma kysse nissen»

Julen er en helt spesiell høytid. Den kan være akkurat hva du ønsker, og du kan nesten putte hva du vil i jula. Lysfest. Tre nøtter for Askepott. Mat. Musikk. Religiøs hjørnestein. Glade barn. Tradisjoner. Julebord. Lukter. Gaver. Pepperkaker. Nisser. Stygge julegensere. Veldedighet. Familietradisjon. Vennefest.

«Rocking around the Christmas tree»

For hvert år blir julen litt mer inkluderende. Nye tradisjoner introduseres, og nye meninger blir lagt til. Når vi spør: Hva er julen for deg, blir svarene stadig flere, og de blir mer spredt. Er ikke det fint da?

«Do they know it’s Christmas? »

Julen er i konstant bevegelse og utvikling. Den pakkes inn på stadig nye måter, og du kan få den innpakket slik du vil, ja litt som den julegaven vi snakket om i starten. Noen bygger rundt smektende ballader og en Disney-tegnet flygende nisse.

«Rudof er rød på nesen».

For andre handler det først og fremst om en ung kvinne, som akkurat har født et mirakel ute i stallen med dyra.

«Mary, did you know?»

Hva så om vi ser forskjellig på det? Kanskje lever vi helt greit med at vi snakker om jul som én ting, selv om det er mange. Kanskje er det helt fint at måten vi pakker inn jula gjør at vi tøyer både form, innhold og tidsplan.

«Du grønne, glitrende tre, god dag»

Som nevnt er innpakningen for noen av oss like viktig som gaven. For andre er det tanken som teller. Uansett: I løpet av julehøytiden bør vi ta oss tid til å stoppe opp litt, rydde unna julens «innpakningspapir», alt som kan stå i veien for det som er den egentlige gaven, kjernen, det viktige budskapet.

«En stjerne skinner i natt»

Vi leser ofte om «Frelseren» i avisoverskrifter. Noen ganger handler det om en idrettshelt som snudde tap til seier for laget. Andre ganger handler det om en supersjef som har reddet et selskap fra den sikre konkurs, og dermed reddet drøssevis av arbeidsplasser. I julen handler det om en frelser av helt andre dimensjoner. Frelsesarmeen avslutter sitt forenklede juleevangelium slik:

«Tusen takk for at du har sendt sønnen din til oss, Gud», ba gjeterne. «Tusen takk for at han ble født blant oss vanlige, fattige mennesker. Takk for at du er så utrolig glad i oss!»

«Tenn lys, for rettferd og for frihet»

Det er sider ved julen som utfordrer oss. Det ekskluderer likevel ikke. Helt der inne i julens kjerne ligger det universelle budskapet om kjærlighet og fred. Uavhengig av om julens hovedperson for deg er Jesus eller julenissen, kan vi samle oss rundt disse to tingene, i alle fall i julen: Kjærlighet og fred. Og på disse områdene er det neppe noen som har noe imot at julen strekkes ut i tid.

«Home for Christmas»

Det er tid for å lande. Være 100 prosent til stede. Der du er. Med dem som er der med deg.

Fra alle oss i Ringerikes Blad: God jul. Riktig god jul.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags