Gå til sidens hovedinnhold

Remmes lange vei til postkassa

Artikkelen er over 5 år gammel

Vil Høyre-leder Kristin Remme være holeværing eller ringeriking, spør nyhetsredaktør Øyvind Lien i sin kommentar.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Høyre-leder Kristin Remme kan stå i fare for å miste gården hun bor på– fordi  hun ikke overholder boplikten. Fra den andre siden av kommunegrensen forventer holeværingene at hun melder flytting, alternativt at hun kommer nærmere sin egen postkasse.

Til Selteveien, i kommunen hun skatter til og er folkevalgt i. Og presset fra begge kanter øker.

Det hele dreier seg om formaliteter, men det betyr ikke at det er uvesentlig. I alles oppfatning, og ikke minst i offentlige registre og forvaltning, betraktes den folkeregistrerte adressen som stedet der du bor.

Altså mener landbruksmyndighetene at Kristin Remme ikke bor på Raa gård i Ringerike, men i Selteveien.

Det hele dreier seg om formaliteter, men det betyr ikke at det er uvesentlig.

Der bor hun altså ikke, men er registrert på adressen, for å sikre en formell tilknytning og et korrekt fotfeste i Hole kommune, der hun leder kommunenes største parti.

Problemstillingen med Remmes lange vei til postkassa er ikke av ny dato. Ved siste valg ble henne bosituasjon tema i nominasjonsprosessen, og hennes såkalte valgbarhet ble tatt opp med både fylkesmannen og kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Konklusjonen var at hun var valgbar så lenge hun sto manntallsført i Hole kommune.

En så pragmatisk tilnærming til Kristin Remmes kinkige situasjon er neppe god nok.

 

Remmes situasjon blir av formannskapssekretær Marthe Hagelsteen i Hole sammenlignet med en student, som i perioder bor andre steder. En så pragmatisk tilnærming til Kristin Remmes kinkige situasjon er neppe god nok. Vi snakker om et regelverk som overordnet er utarbeidet og bestemt av politikerne selv.

Og selv om lovformuleringer gjelder likt for alle, påhviler det politikere et ekstra ansvar å trå riktig. Det sørger ikke minst mannen i gata for å minne om, og på bygda har denne saken versert i månedsvis.

Det er naturligvis ikke greit å omgås lover og regler på denne måten, og Remme må rydde opp i det mildt sagt uryddige landbrukslandskapet. Kanskje har hun utsatt avgjørelsen i påvente av en kommunereform, som kunne endt med at grensen mellom de to kommunene ble borte for alltid.

Det er en ærlig sak, men slik ble det ikke.

Dermed står Remme igjen med den den vanskelige avgjørelsen: Vil hun være holeværing eller ringeriking? 

LES OGSÅ:

 • Eva Bekkelund-Eriksen: Bor partilederen i Hole eller Ringerike?
 • Slik svarer Kristin Remme:

  Jeg har bodd i Hole kommune nesten hele mitt liv og gjør det fortsatt. Jeg har adresse i Hole kommune, jeg skatter til Hole kommune og jeg stemmer i Hole kommune.

  Det at jeg eier og driver en gård (grenseeiendom) hvor kommuneskiltet står midt i eiendommen er riktig, så til informasjon har min gård arealer både i Hole kommune og Ringerike kommune.

  Jeg kan også nevne at det som kreves av søknader og papirer som omhandler meg og min gård er under full kontroll, så de som er bekymret for om jeg har dårlig stedsans kan ta det helt med ro.

  I denne «saken» vil jeg nevne ordet kommunereform, kanskje det ikke hadde vært så ugunstig allikevel? (Da hadde vi unngått at denne saken skaper hodebry for enkelte).

  At noen ønsker å «sverte» meg som partileder for Hole Høyre kommer vel ikke som noen stor overraskelse, da det å kritisere Hole Høyre offentlig dessverre har vært en trend den siste tiden.

Kommentarer til denne saken