Kortreiste løsninger

Ole R. Mælingen, Espen Krogstad og Tove Brorson.

Ole R. Mælingen, Espen Krogstad og Tove Brorson. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Å handle lokalt har flere gode sider enn bare de distriktspolitiske.

DEL

Leder Forrige uke ble det klart at Hvalsmoen Transittmottak skal tilby lokalmat hver helg. Fredag, lørdag og søndag blir det lokale matvarer fra Ringeriksmat, i form av kjøtt, poteter og syltetøy. Kvalitet behøver ikke koste en formue, tydeligvis. Mottaket gjør innkjøpene innenfor rammene på 60 kroner dagen pr. beboer.

I går la FNs Klimapanel fram sine oppdaterte funn. En usedvanlig omfattende rapport ligger til grunn for de alvorlige konklusjonene. 12.000 forskningsarbeider er gjennomgått. 1.700 forskere har kvalitetssikret rapporten, og klimapanelet måtte deretter gå gjennom 50.000 kommentarer. Resultatet skal være det mest gjennomarbeidede klimadokumentet som finnes. - Usikkerhet er ikke lenger en unnskyldning, sier generalsekretær i Verdens Meteorologiske Organisasjon.

Funnene er ingen overraskelse. Det eneste som har skjedd siden forrige gang vi hørte det er at konklusjonene er sikrere, og vi har fått dårligere tid til å finne løsninger. Klimaendringene er menneskeskapt, og de vil føre til mer ekstremværrelaterte skader. Endringene vil føre til mat- og vannmangel, og forskjellene mellom rike og fattige vil øke.

Løsningene krever langsiktige planer, og viktigst av alt: Alle vil måtte ta sin del av tilpasningene, for forbruksbelastningene er for store i dag, og de vokser.

Lokal matproduksjon vil bli stadig viktigere, i hele verden, og også i vår region. For å underbygge det, må endringene starte i vår egen bevissthet. Vi må ta valg ved innkjøp som handler om mer enn pris. Kortreist er klokt både når det gjelder lav transport, god kvalitet og underbygging av mulighetene for å drive lokal matproduksjon. Her går Hvalsmoen foran.

Usikkerhet er ikke lenger en unnskyldning.

Artikkeltags