Ingen skattelister i år

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ringerikes Blad velger nå ikke å lage «listejournalistikk».

DEL

Leder I dag legges skattelistene ut for offentligheten. Dette er en hendelse som har lange tradisjoner for å være blant årets travleste morgentimer i norske avisredaksjoner. I år var vi valgt å ikke trykke lister for skatt, inntekt og formue. Det fortjener en redegjørelse, for vi mener fortsatt at offentlige skattelister er et avgjørende element i å opprettholde et rettferdig skattesystem, som vårt samfunn bygger på.

Åpenheten i og rundt det norske skattesystemet har røtter tilbake til midten av 1800-tallet. Hensikten er å skape fullstendig gjennomsiktighet, for gjennom det å synliggjøre effekten av skattesystemets innretning. Denne åpenheten har norske medier vært en sterk forkjemper for. Skattesystemet er kjernen i finansiering av det norske samfunnet. Svakheter her må belyses og avdekkes. Det er pressens oppgave.

Over tid har skattelister utviklet seg. Før fantes de bare i en bok på et skattekontor, så som lister til salg fra lokale foreninger, og som lister i norske medier. Så kom digitaliseringen som gjorde tallene søkbare. Deretter startet en begrensningsprosess som gjorde at listene ikke skulle gjøres digitalt søkbare i mediene. De ble kun søkbare hos skatteetaten, men bare etter at du hadde logget inn. I år kan du også søke der, men den du søker vil få beskjed om hvem som har søkt.

Bakgrunnen for innskjerpingen har vært misbruk av listene. Det hevdes at både mobbere og vinningskriminelle har misbrukt informasjonen. Noen mener det er en invadering av privatlivet som er ubegrunnet. Problemet er i tillegg hvordan tallene brukes. Skattbar netto inntekt er ikke det samme som lønn. Netto formue er ikke lik penger i banken. Tallene er ikke egnet til å framstille det de har blitt brukt til.

Mediene vil fortsatt ha tilgang til listene. Ringerikes Blad velger nå ikke å lage «listejournalistikk». Informasjonen skal kun brukes som bakgrunn i journalistisk arbeid. Slik sikres intensjonen med åpenheten.

Tallene er ikke egnet til å framstille det de har blitt brukt til.

Artikkeltags