Gå til sidens hovedinnhold

En ubehagelig påminnelse

Artikkelen er over 4 år gammel

Vi må justere våre vaner, skriver redaktør Bjørn Harald Blaker i sin kommentar etter denne ukens boligbrann i Hønefoss.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

For andre gang på kort tid kan husbranner i distriktet være forårsaket av lading av radiostyrte modeller.

Det er en ubehagelig påminnelse om det vi egentlig vet: Ubevoktet lading er risikosport.

Uten strøm stanser Norge. Så enkelt er det i 2016, for stadig flere av tingene vi omgir oss med, går på batteristrøm. De krever daglig lading. Mobiltelefoner, klokker, leketøy, hygienemaskiner, elbiler, nettbrett, datamaskiner, ja og en haug med andre ting trenger lading.

Det enkleste er å lade når produktene ikke er i bruk. Det kan være når vi sover, eller gjør andre aktiviteter. Hvordan skal vi da forholde oss til det krystallklare rådet fra brannvesenet?: Man lader ikke når man ikke er hjemme eller sover.

Vi må kjenne etter unormal temperatur, se etter misfarging, og lukte.

 

Rett skal være rett. Selv om et betydelig antall branner har elektrisk årsak, er det ikke mange eksempler på at mobillading har startet branner. Likevel har brannvesenet fått mange vitnesbyrd om nestenulykker i form av overopphetede ladere.

Lading er udiskutabelt noe vi må gjøre under nært oppsyn. Vi må kjenne etter unormal temperatur, se etter misfarging, og lukte.

Vi kan gjøre mye for å unngå brann, men like viktig er å sikre at vi er trygge dersom brann oppstår. Mange nok enkeltstående brannvarslere er en god start, men mange ganger bedre er det om brannvarslerne er sammenkoplet. Det betyr at dersom brannvarsleren på kjøkkenet utløses, utløses samtidig alle andre røykvarslere som er koblet sammen med den, for eksempel på soverom. 

Fram til vi har hjelpemidler som sikrer brannsikkerheten, må vi justere våre vaner.

 

Hverdagen anno 2016 er sammenvevd med bruk av elektriske artikler. Det er rom for mye innovasjon og produktutvikling knyttet til sikker lading og bruk, uten krav til kontinuerlig overvåking.

Fram til vi har hjelpemidler som sikrer brannsikkerheten, må vi justere våre vaner. Husbrannen denne uken er en ubehagelige påminnelse om hva som ellers kan skje.

Kommentarer til denne saken