Billig, billig, billig

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I går skrev Ringerikes Blad om kampen mot sosial dumping. Den foregår altså rett utenfor døra vår, i vårt distrikt også. Det er mer utbredt enn vi ønsker å tenke på. Det samme gjelder svart arbeid.

DEL

Leder Pris er et avgjørende moment når vi skal velge varer og tjenester. Bilvask er et godt eksempel. Gitt at bilen blir ren, er det viktigste prisen vi må betale. Problemet er at i andre enden er det andre som betaler prisen ved vår lave pris. Bilpleieren har kanskje luselønn, null rettigheter ved sykdom eller oppsigelse, eller får ikke lovbestemte feriepenger.

LES OGSÅ: Ansatt måtte betale for å være syk

Hva kan vi gjøre? Vi kan jo ikke gå rundt og drive etterforskning av ansettelsesforhold før vi kjøper bilvask? Det kan da ikke være vårt ansvar?

Ansvaret for å avdekke ulovlige arbeidsforhold eller svart arbeid ligger ikke hos oss forbrukere, men det fritar oss ikke fra et samfunnsansvar. En ting er det rent mellommenneskelige. Blir noen utnyttet i sitt arbeidsforhold, kan vi ikke bare se på. Rent samfunnsøkonomisk handler dette også om å undergrave skattesystemet.

Det anslås at det hvert år utføres svart arbeid for 450 milliarder kroner. Hvis disse hadde betalt skatter og avgifter som andre, hvor mye lavere skatt kunne vi få? Vi snakker mange tusenlapper i skattelette for hver enkelt av oss.

Heldigvis tar endelig Skatteetaten problemet mer på alvor. I 2014 skal det foretas 5.000 kontroller, og det innføres nye registreringskrav for virksomheter innenfor de mest utsatte bransjene: Bil-, frisør-, hotell-, utelivs-, og skjønnhetspleiebransjen. I Sverige har lignende tiltak gitt gode resultater raskt.

Enten vi snakker svart arbeid eller sosial dumping: Noen betaler prisen for at du og jeg skal få billigere varer og tjenester. Vi kan ikke stanse det, men vi kan bidra gjennom ansvarlige valg. Er det for billig til å være sant, er det mye mulig at det er ulovlig.

NHO går nå ut med en anbefaling til oss forbrukere i førjulstida: Bruk kort når du betaler. Da bidrar du til å gjøre det vanskeligere for useriøse aktører å unndra penger fra fellesskapet. Enkelt og ansvarlig.

Bruk kort når du betaler. Da bidrar du til å gjøre det vanskeligere for useriøse aktører å unndra penger fra fellesskapet.

Bruk kort når du betaler. Da bidrar du til å gjøre det vanskeligere for useriøse aktører å unndra penger fra fellesskapet.

Artikkeltags