Gå til sidens hovedinnhold

Lar du andre være viktige for deg?

– Slipp andre inn i livet ditt, og la dem føle at de er viktige for deg, skriver Jan Egil Lyng.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Vi har alle behov for å føle at vi er viktige – for å føle at det vi gjør betyr noe for andre. Det gjelder på jobb og det gjelder privat. Men hvordan blir det med den følelsen dersom vi opplever at alle klarer seg selv og at det vi gjør på jobb ikke blir sett på som viktig?

I min oppvekst ble jeg innprentet at «du skal klare deg selv». Det gjelder kanskje deg også?

Å stå på egne ben

I utgangspunktet er det bra og positivt å være selvstendig og ikke være avhengig av andre – kunne stå på egne ben som det heter. Men har du tenkt på at det kanskje er noen som har lyst til å føle at de er viktige for deg, men som ikke får lov til det fordi du skal «klare deg selv»?

Eller for å snu på det: Hvordan ville du oppleve det dersom alle andre klarer seg selv og ikke trenger deg? Ville du da føle deg viktig?

Om du har en jobb hvor du opplever at det du gjør er viktig for bedriften du er ansatt i, tenker du kanskje ikke så mye på det.

Men kanskje har du kollegaer som ikke har det på samme måten, som ikke opplever oppmuntring og positiv tilbakemelding på det de gjør.

Positive tilbakemeldinger

Slik jeg har opplevd det gjennom et langt liv, er det ikke en del av norsk bedriftskultur å gi positive tilbakemeldinger. Men forhåpentligvis er vi kommet lenger enn en situasjon som jeg opplevde for en god del år siden da jeg jobbet med lederutvikling i et firma.

Jeg snakket om hvor viktig det er å motivere de ansatte da en av lederne sa: «Hva? Skal de motiveres også? De får jo betalt for å jobbe!»

Lederansvaret for bedriftskulturen er uomtvistelig, men også andre ansatte har et medansvar.

Jeg har opplevd både med meg selv og andre at det kan sitte langt inne å be noen om hjelp. Skal klare meg selv! Ikke bare med praktiske gjøremål, men også i forhold til ulike situasjoner du helt sikkert vil oppleve i livet ditt.

Unyttig og mindre viktig?

Da risikerer du at en eller flere som ønsker å være viktig for deg, føler seg unyttig og mindre viktig – for deg.

Kanskje kan du bli flinkere til å be om hjelp? Ikke bare i forhold til noe konkret som skal utføres med huset eller bilen, men også ulike situasjoner du opplever i livet ditt!

Slipp andre inn i livet ditt og la dem føle at de er viktige for deg – for det vil de være om du bare åpner opp for det!

Kommentarer til denne saken