[Fredriksstad Blad] Selv om staten Norge har gode støtteordninger for foreldre, er det dyrt å få barn. I barnets første leveår trenger barnet utstyr for nesten 50.000 kroner, viser tall fra SIFO (Statens institutt for forbruksforskning).

Sparer tusenvis av kroner

Det finnes likevel muligheter for å slippe litt billigere fra det dersom du ikke må ha det nyeste av alt når graviditetstesten viser to streker.

Malin Helen Westerlund (30) er i mammapermisjon med sin førstefødte Hedda Helene hjemme på Kråkerøy. Hun orienterer seg alltid på bruktmarkedet.

– Da jeg først ble gravid, så tenkte vi jo at vi skulle ha mye nytt. Jeg har regnet litt på det. Vi har spart rundt 10.000 kroner på barneutstyr ved å kjøpe brukt, sier Westerlund til Fredriksstad Blad.

 

Kjøper brukt

Det eneste Westerlund har kjøpt til nypris er vogna. Når småbarnsperioden er over, skal hun selge det igjen på bruktmarkedet.

– Jeg legger som regel inn et bud litt under prisantydning. For de fleste har noe å gå på, rådfører Westerlund andre prisjegere.

– Hvis jeg skulle kjøpt stellebordet vårt nytt, så hadde det brått kostet 5.000 kroner alene. Du sparer masse på å kjøpe på bruktmarkedet på Finn.no og i Facebook-grupper, sier hun.

– Babygymmen der koster jo 1.000 kroner ny, mens vi fikk den for 200 kroner. I alt har vi vel brukt rundt 20.000 kroner på barneutstyr, sier den nybakte mammaen.

– Hva gjorde at dere bestemte dere for å handle brukt?

– Det var naturlig for oss, siden det er dyrt å handle alt nytt. Mye av utstyret på bruktmarkedet er veldig bra. Så handler det også litt om miljø, mener hun.

42.000 barnesenger

At mange sparer tusenlapper på bruktmarkedet og barneutstyr, bekrefter Finn.no. Bare i 2016 ble det lagt ut 42.000 barnesenger hos nettstedet til salgs.

 

– En beregning gjort av SIFO viser at et barn trenger utstyr til 46.840 kroner i sitt første leveår. Ifølge beregningen kan en familie lett spare mellom 10 og 12.000 kroner på bruktmarkedet på slikt utstyr, sier Kristine Eia Kirkholm, som er pressekontakt for Finn.no.

Mangler lagringsplass

– Ser en på 2016-tallene var det over 115.000 annonser med barneutstyr hos oss. Det gir grunnlaget for et bra bruktmarked. Det har en kjempeeffekt for lommeboken, men også for miljøet, sier Eia Kirkholm.

– Hva gjør at dette bruktmarkedet er så stort?

– For eksempel i storbyene bor mange i leiligheter og har begrenset plass for oppbevaring. Barneutstyr er også noe en bruker i kortere tid av gangen. Da blir varene lagt ut, for de er jo ikke brukt opp, mener hun.

 

God klimaeffekt

Brukthandelen av utstyr til barn fra finn.no alene sparte miljøet for 23.000 tonn CO₂. Tallene er hentet fra Finn.nos bruktmarkedsrapport.

Framtiden i våre hender mener slik gjenbruk har god effekt i klimakampen, som mener det materielle forbruket blant nordmenn i dag har for store miljøbelastninger.

– Hvor stor klimaeffekt det alene vil ha, er vanskelig å si noe helt konkret om, men dette er helt klart ett av flere nødvendige virkemidler, sier leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.

– Det har i hvert fall blitt veldig mye enklere de siste årene. Dette er jo klær og utstyr som folk ofte bruker i korte perioder, så her er det gode muligheter for å gjøre kjøp som både er bra for lommeboka og kloden vår, mener hun. (ANB)