La Hole bestå som egen kommune | Sindre Nørgaard

NEI TIL SAMMENSLÅINGER: Valget neste år vil blant annet handle om hva slags kommunestørrelser vi ønsker, skriver Sindre Nørgaard.

NEI TIL SAMMENSLÅINGER: Valget neste år vil blant annet handle om hva slags kommunestørrelser vi ønsker, skriver Sindre Nørgaard. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Valget om ca. ett år står blant annet om hva slags kommunestørrelser vi ønsker fremover. Senterpartiet vil at det skal være opp til kommuner og fylker selv å bestå, eller slå seg sammen.

Etter noen år med en rekke tvangssammenslåinger er det et trist syn hva som venter de kommunene som blir sammenslått. Nærskoler, barnehager og aktiviteter legges fortløpende ned, og utkant blir nedlagt.

Det skaper større press på de sosiale forhold i byene, og klasseforskjellene øker. I takt med det har også boligpriser blitt utilgjengelig for stadig flere.

Det skulle blir bedre

Sammenslåing av kommuner har jo hevdet at ting skulle bli bedre, mer lønnsomt, og gi bedre tjenester. Men fagdirektør i Forbrukerrådet, Anne Kristin Vie, uttalte nylig at blant annet byggesaksgebyrer har økt når kommunene slås sammen.

Erna Solberg har jo varslet at hun vil redusere antall kommuner videre fremover, det vil si etter neste valg, om hun blir sittende. Det ved hjelp av foruten Høyres stemmer, også Frp, Venstre og KrF.

For noen få år siden gikk debatten varmt om Hole kommune burde slå seg sammen med Ringerike. Det var en duknakket gjeng fra høyresiden i Hole som var svært uklar, og på ingen måte holdt fanen høyt for vår kommune.

Høyresiden angret

Da debatten kom inn på hvordan nærdemokratiet ville bli tatt vekk, grendeskolen på Røyse omgående lagt ned, alle arbeidsplasser på Herredshuset overført til Hønefoss, og videre en rekke barnehager etc nedlagt, så begynte en flau høyreside å angre seg.

Men Senterpartiet har vært helt tydelig fra dag én på at all regulering med hensyn til kommuner og fylker skal være frivillig. Og at Hole kommune er svært dårlig tjent med noen sammenslåing med Ringerike.

Vi har friskt i minne sett hvordan blant annet Ringerike Ap og Ringerike Høyre har jobbet for å legge ned nærskoler, ikke minst Hønefoss skole, og dermed tvunget barn helt ned i seksårsalderen ut på daglig maratongange til og fra skolen i syd. Sommer som vinter.

Når små bein blir tvunget til å krysse byen med mange farlige krysninger, blir man matt. Empatien for de små er skrikende mangelvare.

At Heggen barnehage har vært en stor sak for de regjerende partiene å legge ned, har vi selsomt iakttatt.

Overstyrte holeværinger

Vi kan bare tenke oss hvordan holeværingene vil bli overstyrt av kyniske maktmennesker i Hønefoss, om den kommunesammenslåingen til Høyre og støttepartier får fortsette.

En annen ting Høyre-folk og støttepartier i Hole ikke tenker så mye på, er at ved en sammenslåing blir det innført eiendomsskatt igjen. Det for å betale for underskudd i Ringerike.

Videre har Ringerike over dobbel pris på vann og kloakk, det vil si 90 kroner pr. kubikk, mens Holes pris er 42,94 kroner. Vi kan bare tenke oss hva som skjer hvis Hole blir tvangsinnlemmet i maktkommunen Ringerike. Og når nærdemokratiet nedlegges, så legges også ned en god del av lokalt engasjement. Det forringer, ikke gagner samfunnet. Vekst blir redusert, eller snudd til tilbakegang.

Er det slik du som velger ønsker fremtiden i Hole?

Da bør du huske på at Høyre, Frp, Venstre og KrF gjerne vil at tvangssammenslåingen av kommuner og fylker skal fortsette, det fordi de støtter Erna Solbergs regjering som har det som klart mål.

Valget høsten 2021 bør være klart for de fleste: Stemmer du Senterpartiet vil vi gjøre alt for at Hole skal bestå som selvstendig kommune framover.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.