Gå til sidens hovedinnhold

Kunstutstillingen «Ordet fanger» treffer mange unge

Artikkelen er over 2 år gammel

Skjellsordene fanger oppmerksomheten på kunstutstillingen «Ordet fanger», som fram til fredag blir utstilt på Veien Kulturminnepark. Utstillingen tar opp ordbruk i sosiale mediene, på skolen og i det offentlige rom generelt.

Jørgen Tiglum Bøckman har presentert utstillingen for flere skoleelever de siste ukene. Han vet skjellsordene man kan se på utstillingen blir brukt mye blant de unge.

– Det er en utstilling jeg opplever som veldig aktuell og viktig. Nå har vi hatt mange skoleelever her og ganske mange skal tøffe seg litt og vise i hvilke grad de tør å bruke disse skjellsordene, sier han.

– Det er helt tydelig at det er noe som treffer veldig mange ungdommer. Vi snakker om hva ordene innebærer, hva de betyr og hva det betyr å høre dem, sier han videre.

Han kan fortelle at han ser at budskapet treffer mange. Det har til og med vært episoder der noen har måttet ta en pause siden det har blitt overveldende.

– De som regel skal tøffe seg blir veldig spake i løpet av en omvisning. Det er tydelig at det er mange som har vært på den mottakende siden av ordbruk som har vært ufin.

Budskapet

Bøchman mener «Ordet fanger» tar for seg et bredt budskap. Ikke minst så snakkes det om ordbruken i skolen, som det har vært en del oppstyr rundt i sammenheng med #metoo.

– Denne utstillingen tar for seg mer enn skjellsord i skolen. Den tar også for seg de psykologiske effektene, men også det offentlige ordskiftet, sier han.

I tillegg tar den og for seg ordbruken som blir brukt i det offentlige rom, blant annet av politikere.

– Målet er å vise hvordan vi alle blir påvirket og manipulert av mediene. Vi ser ordbruk til politikere som har en agenda og velger ordene med omhu for å påvirke.

Selv ønsker han at utstillingen skal få folk til å tenke og bli mer oppmerksomme på ordbruken som blir brukt i deres miljø.

– Målet mitt er at man skal klare å oppdage at nå er det noen som prøver å påvirke meg og forme mitt verdensbilde og stryke hvordan jeg tenker.

Selve utstillingen

«Ordet fanger» består av en rekke bilder, i tillegg til en medfølgende katalog. Man kan og får utstillingen presentert på Kulturminneparken. Selve utstillingen er ikke en stor, men en liten utstilling med et større budskap. Den prøver å fremme en generell bevisstgjøring av hvordan vi bruker språk. Ordskiftet de siste årene har blitt hardere og Bøckman mener det er på tide at vi tar et oppgjør med det.

Han ønsker at de som ser utstillingen skal begynne å tenke tanker som «Hva er det som er greit å si? Er de greit å si noe bare fordi at det er lov? Er de noen ting som er så problematisk å si at det skal være forbudt?».

Eller på en annen side «Skal det være fritt fram å si hva man vil i ytringsfrihetens navn?» Selv tror han de fleste ligger et sted mellom at det skal være ytringsfrihet og at den bør ha noen begrensninger.

– Dette er store tanker for en liten utstilling, men det er en bevisstgjøring som vi trenger, og det er noe vi kan gjøre noe med nå, mener han.

– Vi må tenke over hvilke ord vi velger å bruke. For det vi sier påvirker miljøet rundt oss og miljøet påvirker det store bildet, sier han avslutningsvis.

«Ordet fanger» er i første omgang mulig å se på Veien kulturminnepark fram til fredag. Men om det blir stor oppslutning er det mulig den blir stående lenger eller at det blir tatt opp igjen ved en senere anledning.


LES OGSÅ: Kulturminneparken avslutter året med juleverksted

Kommentarer til denne saken