Hadeland:  – Denne utstillingen er vel verdt de fire millionene det koster å få den hit, sa HG-eier Atle Brynestad, da utstillingen åpnet i begynnelsen av mai.

Siden av flere titalls tusen sett utstillingen, som er kjøpt inn fra og produsert av Grand Exhibitions. Før utstillingen kom til Hadeland Glassverk har den blant annet blitt vist i Amsterdam, Singapore, Roma og Madrid.

I den digitale utstillingen prosjekteres Vincent Van Goghs verdenskjente kunst på store skjermer, det er lagt på animasjoner og musikk.

– Manglende forståelse for kunst

«Hadeland Glassverk beskriver dette selv som en uforglemmelig utstilling. Selv opplever jeg det som en voldtekt av Vincent Van Gogh. Jeg tenker at utstillingskonseptet vitner om en fullstendig manglende forståelse for kunst», skriver Mona Pahle Bjerke i en anmeldelse NRK har publisert.

I tillegg til å være kunstkritiker for NRK er hun høgskolelekter ved kunsthøgskolen i Oslo.

Videre skriver hun:

«Uforglemmelig er denne utstillingen kanskje likevel, i den forstand at den er et massivt angrep på sansene, og sånn sett noe som vanskelig lar seg slette fra hukommelsen. Jeg opplever det som man her radbrekker Van Gogh ved å blåse bildene opp og ut av proporsjon.»

Avslutningsvis påpeker hun at inngangsprisen er på 180 kroner for voksne.

«Så dette er ikke bare en voldtekt, men også et ran», avslutter hun den krasse anmeldelsen.

LES OGSÅ: Glassverket vil kjøre besøkende rundt med elektriske tog 

– Skurrer i øregangene

Kunstkritikerkollega Kjetil Røed, som er anmelder i Vårt Land og redaktør i Billedkunst, sier til NRK at han er enig med Mona Pahle Bjerke – om enn ikke i den konkrete ordbruken. Han sier blant annet at teknologien som er brukt er interessant, men:

– Problemet her er bare at det er brukt dårlig.

I sin egen anmeldelse, som ble publisert hos Vårt Land i slutten av mai, beskriver han utstillingen slik:

«Ingen original van Gogh i sikte, altså, men multimedialt in extremis, for det hele regisseres som en totalfilm rundt betrakteren – van Gogh er plutselig overalt, tonesatt av klassiske svisker med så høy lyd at det skurrer i øregangene.»

Bildeserie

SE BILDENE: Van Gogh Alive åpner dørene på lørdag

 

HG svarer på kritikken

Caroline Franke Berg, salgs- og markedssjef på Hadeland Glassverk, sier de har fått kjempepositiv respons fra publikum.

– Vi er helt overveldet, sier hun til NRK, men legger også til:

– Alle må mene det de vil. Vi kan ikke forvente at alle liker det samme, sier Berg og avviser også at billettprisen er høy.

Det skal være rundt 30.000 som har sett utstillingen.

LES OGSÅ: Bankstiftelse blar opp én million kroner for at flere skal få se unik Van Gogh-utstilling

Få anmeldelser

Da utstillingen åpnet i mai, skrev kulturleder Anne Gro Christensen i Ringerikes Blad blant annet dette: «Denne utstillingen er verdt hver krone den koster. FOR en opplevelse.»

Ellers har det ikke vært mange anmeldelser av utstillingen publisert på nett.

LES OGSÅ: 4.000 skolebarn er invitert til Van Gogh Alive-utstillingen på Hadeland Glassverk

Se video fra utstillingen:

SE VIDEO: Verdens mest besøkte interaktive utstilling er nå på Hadeland Glassverk.

 

Dette er Sensory 4

Utviklet av Grande Exhibitions er Sensory 4 et system som kombinerer levende grafikk, kinokvalitetslyd i surround og inntil 40 prosjektorer via multiskjermer.

Sensory 4 byr på detaljebilder som flyter via prosjektorene og smelter sammen med digital lyd. Alt er i bevegelse og bildene skifter raskt via detaljer til helheter.

Det er i alt 3000 av Van Goghs kunstverk som blir vist, i tillegg til arbeidsskisser og 2.000 brev kunstneren skrev til sin bror.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh begynte ikke å male produktivt før han var nesten 30 år. I de resterende sju årene av sitt liv malte van Gogh mer enn 2.000 verk, bestående av 900 malerier og 1.100 skisser og tegninger.

Før kunstkarrieren arbeidet van Gogh for ulike kunsthandlere, blant annet i London, Paris og Haag. Han fikk liten anerkjennelse i sin levetid. Kun en håndfull mennesker visste om van Goghs talenter, og selv fikk han kun solgt ett maleri mens han levde.

Det gikk tre år fra hans tungsindige malerier til hans fargeeksplosive malerier som ble gjort i Arles.

Noen av van Goghs mest kjente verk er Stjernenatt og Portrett av Dr. Gachet, som er noen av de mest ettertraktede maleriene i verden. Flere av van Goghs malerier har oppnådd noen av de høyeste prisene i kunsthistorien.