Gå til sidens hovedinnhold

Kulturopplevelser i mørketida: jødiske skjebner – og rom i herberget

Agora Kulturkafé ruller i gang igjen, og har to arrangementer i månedsskiftet november/desember, begge i samarbeid med Ringerike Kirkeakademi.

Innsendt:

Etter lang tids pause, grunnet både koronasituasjonen og helsegrunner for arrangementsansvarlig, var konserten med Elias Akselsen i september første event på lenge. Planene for våren vil være noe mer ambisiøse, og Agora Kulturkafe regner med at konsertprogrammet i løpet av 2022 blir gradvis mer som opprinnelig planlagt i 2020–21.

Og det vil si mange spennende programposter, og en serie med potensielle nisjeopplevelser på kulturfronten for lokalbefolkningen.

Senhøstens program innbefatter følgende to arrangementer (tilgjengelig på Ringbillett):

Fortellerkveld

Fredag 26. november: Carl Fredriksens Transport – en fortellerkveld med musikalsk ramme (Bysalen Amfi)

Solfrid Molland (musiker) og Per Jostein Aarsand (forteller) har satt sammen et program som formidler historien om «Norges svar på Schindlers liste». Transportbyrået reddet en rekke jøder over til Sverige under krigen, og dette er fortelling om dette heroiske bidraget i det norske krigshistorien. Denne historien ble omtalt noe negativt i Marte Michelets omdiskuterte bok – men er en av de sakene hun har beklaget tydeligst, og med full oppreisning for heltene i denne fortellingen.

Forestillingen settes opp på den samme datoen som det tyske skipet «Donau» i 1942 seilte fra Oslo, og deporterte norske jøder ut av hjemlandet, med Auschwitz som siste stoppested.

Forestillingen i Bysalen Amfi vil avrundes med å vende oppmerksomheten mot den jødiske familien Scharff fra Hønefoss, som etter å ha blitt arrestert kort tid før, ble deportert med Donau på denne dagen. De åtte snublesteinene på Søndre Torv ligger som en påminnelse om familiens skjebne, og bevitner at dette ble deres siste reise.

Etter forestillingen vil publikum gå samlet til snublesteinene, der det vil bli avholdt en rolig minnemarkering, med fakler, minneord, diktopplesning og musikk – og pussing av snublesteinene i anledning dagen 26.11. Arrangementet er støttet av Ringerike kommune, kultur.

Les også

Ruth fra Åsbygda fikk den ærefulle oppgaven

Julekonsert i kirken

Mandag 6. desember: Rom i herberget – en alternativ julekonsert, med Gjertruds Sigøynerorkester og Solfrid Molland.

Det har etter hvert blitt tradisjon å arrangere Rom i herberget i Hønefoss kirke. I samarbeid med Hønefoss kirke/Menighetsrådet og Ringerike kirkeakademi. inviterer Agora Kulturkafe igjen til en livsbejaende, tankevekkende og nesten litt magisk miks – av julesanger, julefortellinger, sigøynermusikk og små fortellinger om sigøynernes kultur og historie.

Og som på Jesu tid: fremdeles mange som ikke alltid finner rom i herberget? De norske julegatene med besøkende rom ligger som et mulig bakteppe – for fortellinger, hjertevarme, julebudskap, livsglede. Og glødende, entusiastisk formidlet musikk!

Det er mange som kommer igjen år etter år – og det er rom i kirken til enda mange flere! Og artistene i orkesteret er blitt skikkelige Hønefoss-venner, sammen med den lokalt forankrede trekkspill-virtuosen Tom Karlsrud fra Ådal. Arrangementet er støttet av Norsk kulturråd.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.