Gå til sidens hovedinnhold

Kulturlivet skal reddes | Kristin Ørmen Johnsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norsk utelivs- og kulturbransje har på kort tid gått fra å være levende og dynamisk til krise. Svært mange er permittert og noen vil dessverre gå konkurs. Stortinget har derfor vedtatt økonomiske krisepakker for å hjelpe dem.

Revyer og festivaler som nå må avlyse sine arrangementer, teatre som ikke får vist sin forestilling og orkestre som ikke kan ha konserter skal få hjelp.

LES OGSÅ: I fjor delte Ida og ti andre 600.000 kroner: Nå kan du igjen søke om talentstipend

Vi har fått på plass en kompensasjonsordning for både kultur- idrett og frivilligheten. Den er på til sammen 900 millioner kroner, og kultursektoren får 300 millioner av disse midlene.

Særlig sårbar

Kulturbransjen er særlig sårbar. Den består av arbeidsplasser i små og mellomstore bedrifter.

Det er en bransje med mange frilansere og enkeltmannsforetak, og det er få fast ansatte.

Les også

Nesten 400.000 kroner til foreninger i Jevnaker

Det er en mangfoldig bransje, med alt fra lyd- og lysteknikere til skuespillere, ballettdansere og musikalske utøvere for å nevne noen.

Museer, gallerier og ikke minst teatre er enkeltsektorer som rammes uforholdsmessig hardt, og det er ikke rimelig å forvente at disse skal bære konsekvensene av myndighetenes forebyggende tiltak helt alene.

Når denne epidemien er over vil vi jo gjerne gå ut å spise, gå på konsert, i teater, på museer og delta på ulike festivaler.

Derfor jobber regjeringen kontinuerlig for å forhindre konkurser.

Skal bedre situasjonen

Frilansere og selvstendige næringsdrivende skal kompenseres for tapt inntekt som følge av virusutbruddet. Disse gruppene sikres en inntekt å leve av i en krevende tid.

Les også

Drolsum Stasjon finner nye måter å øve på: – Håper folk får like mye glede av det som vi gjør

De som blir permitterte får full lønn i minimum 20 dager, og etter det slår de vanlige permitteringsreglene inn. Inntektsgrensen for å ha rett til dagpenger reduseres og lærlinger sikres inntekt.

Selvstendig næringsdrivende og frilansere skal få utbetalt sykepenger fra og med dag 4.

Dette håper vi vil bidra til at vi har en levende bransje når dette er over.

Innbetalingsfrister utsettes

Mange går inn i den neste tiden med stor usikkerhet. Vi må ha flere tiltak for å sikre trygghet til både familiene og arbeidsplassene. Innbetalingen av merverdiavgift og forskuddsskatt for selskaper som forfaller i april utsettes.

Den lave momssatsen reduseres til åtte prosent. Dette er noe av det vi håper vil hjelpe små bedrifter slik at de kan komme seg igjennom krisen.

LES OGSÅ: Viken vil tilby kurs for frilansere og selvstendige

Norsk økonomi er heldigvis grunnleggende solid. Vi har et godt utgangspunkt.

Tiltakspakkene gjør situasjonen bedre for veldig mange. Det vil likevel være behov for mer.

Jeg er glad for at regjeringen fortsetter å jobbe med det, og jeg gleder meg til igjen å kunne benytte meg av det yrende livet kultur, idrett og frivilligheten har å by på.

Les også

Nå må du bruke penger, hvis du har!

Kommentarer til denne saken