Gå til sidens hovedinnhold

Vil samle Ådalshistorie

Artikkelen er over 17 år gammel

- Det er på tide å få sikret flere opplysninger om Ådals nære forhistorie, sier Arne Dølerud og Ingar Svensrud. Nå inviteres ådølingene til å fortelle.

Nå vil ei gruppe, der de to historieinteresserte er med, se på hva som bør gjøres i områder som er lite dekket av lokalhistorisk arbeid i Ådal så langt.

- Kom og fortell

Fra mars måned og utover våren vil et lokale i tilknytning til Hallingby senter bli holdt åpent og bemannet noen timer en lørdag i måneden. Da håper man å få greie på nytt gammelt. Hele dalen er interessant, men innsamlerne håper spesielt på å få folk fra midtre og ytre Ådal i tale. Der det ikke er noe historielag i sving, og forholdsvis lite historisk materiale er registrert tidligere. I Viker og på Nes er situasjonen bedre, med nylig utgitt bygdebok og historielag i aktivitet.

- Et kapittel som er i ferd med å bli borte fra folks bevissthet er all virksomheten knyttet til elva. Ådalselva og Hvalshengslet var transportveien og fordelingsmekanismen for tømmeret for noen ti-år siden. Ved å invitere til en prat håper vi å få dokumentert denne virksomheten før alt går i glemmeboka, sier Dølerud, som også vektlegger å få fram i lyset kvinnehistorie fra Ådalen.

Også Svensrud er interessert i elva, men har et spesialanliggende i tillegg:

- Skollerud skole er 100 år i år, og det foreligger planer om en feiring. Sitter noen på Skollerud-historie, undrer han.

Dokumentasjon

- Hva er det dere konkret ønsker av folk?

- For noen år siden ble det avfotografert en del gamle bilder. Dette materialet finnes, men vi regner med at det fortsatt er interessante bilder rundt i album og skuffer hos folk. Vi har tenkt å ha mulighet for avfotografering på Hallingby en av innsamlingslørdagene.

Videre tenker ildsjelene å ha opptaksmuligheter, hvis noen har ei historie å fortelle, eller kanskje kan overlevere musikk- materiale i form av sang eller spill.

– Museet er kontaktet, og støtter tanken om historisk arbeid i Ådal, opplyser Svensrud.

- Gjenstander?

- Vi skal sørge for mulighet for avfotografering og registrering av gjenstander, dokumenter og annet folk kan finne på å komme med. Vi har selvsagt ikke tenkt å ta fra noen noe, eller ta på oss lagring av ting. Men å få laget en ådalsk elvebåt etter gammel tradisjon er en sak Dølerud brenner for.

Hvis det viser seg at folk er interessert, kan kanskje det vi gjør nå være starten på et historielag for de nedre regionene i Ådal, mener to ildsjelene.