– Bare for moro, ler Edvard Apneseth, da vi ringer ham etter arrangementet for å gratulere. For de fleste av guttene var det første gang de deltok i kulturmønstringen, som samlet fullsatt sal i Alexandergården på Vik lørdag.

På scenen var det 17 flotte innslag med talenter fra Ringerike og Hole. De to kommunene hadde også i år slått seg sammen.

Sentimental danselåt

De gikk danseband som Ole Ivars og Vikingarna en høy gang, bandet som for anledningen kalte seg Morten Platzens.

18 år gamle Morten Pladsen hadde selv skrevet dansebandlåten "Gro Helen" som utløste latter i salen.

– Mitt hjerte blør. Jeg tror jeg dør, sang Pladsen der han akkompagnerte seg selv på piano på den meget sentimentale låten.

Både han og Edvard Apneseth (gitar), Stian Burheim (trommer) og Ole Petter Sørum (bass) hadde kledd seg i samme klesmote som de mest kjente dansebandkongene.

De spilte seg rett inn i hjertet til juryen, som besto av Andre Storeng, Siri Gythfeldt, Evy Mathilassi Lien, Randi Hoftun, Siri Slinning, Mikkel Gythfeldt, Lars Leinebø og Thea Kristine Tangen Kiær. De fikk en vanskelig oppgave med hvem av de i alt 17 innslagene de skulle sende videre.

Film med Skjønberg

På scenen var et stort mangfold av innslag. Film og video er tydeligvis noe mange tenåringer liker. Det var flere filmer med tema til ettertanke.

– Vi skulle gjerne sendt alle videre, men kriteriene er en ramme på totalt 20 minutter og maks 15 deltakere fra hver kommune, sier Evy Mathilassi Lien.

Hun gir mye ros til Hole-guttene Benjamin Ree og Øystein Rabbe. Med filmen "Frelse" gikk de videre til fylkesmønstringen, som i år blir på Union Scene i Drammen den 18. og 19.mars.

Mest imponert var juryen over at de unge filmskaperne hadde fått med seg skuespiller Espen Skjønberg i hovedrollen. Meningen med livet var tema. Etter å ha lest all verdens religiøs litteratur uten å finne et svar, pustet han lettet ut og gikk over til Donald.

Stort mangfold

Det nye ungdomsrådet i Hole hadde i år fått ansvaret for å arrangere Ungdommens kulturmønstring. Konferansier Even Næstvold fra Røyse gjorde en flott jobb med å introdusere innslagene. Tidvis dukket han opp med prinsessekrone. Det var da de fire jentene Monica Sik Holm, Emma Evensen Lie-Olsen, Ida Gjesvold og Hanne Østvold Sveinsson i gruppa Rubato sang seg videre med sangen "Misty".

– Nå bør eldre og gravide forlate salen, spøkte konferansieren. Med horn i panna presenterte han metalbandet Necrosis. Med sine selvskrevne låter var de med å skape den store bredde i kulturmønstringen. Kontrasten var de søte 13 åringene Josefine Gaski, Elisabeth Gundersen og Karoline Paulsen fra Ringerike. De kaller seg L.O.L. og smeltet publikum med sin selvkomponerte sang "Glad eller lei".