– Dette er den årlige markeringen av sesongåpningen av langhuset, sier Jørgen Tinglum Bøckman.

Inne i langhuset blir det levende miljø med matlaging og historisk håndarbeid. Utenfor blir det aktiviteter med blant annet bueskyting, ponniridning, snekring med mer.

Nytt av året er spydkast og at man får prøve seg med metallsøker. Det blir salg av mat og drikke ved langhuset – husk kontanter, minner arrangøren om.

Mørkredd ridder

Underholdningen denne gangen er barneforestillingen Den mørkredde ridder som blir framført to ganger. Det er en enmannsforestilling av og med Erlend Tveite. Det er en populær forestilling som har turnert mye med Den kulturelle skolesekken.

Lure hjernen

Samme dag åpner museet den nye utstillingen «Lure hjernen». Det er en morsom og interaktiv utstilling med illusjoner. Den er laget av psykologiprofessor, tryllekunstner og moromann Richard Wiseman, som blant annet er kjent fra Youtube-kanalen Quirkology.

– Her kan du selv få prøve en del av triksene fra YouTube, samt andre eksperimenter som vil få deg til å le og undre over hvor lett du er å lure. Noen fungerer bare når du ser det med egne øyne, andre må du ha et kamera for å se, sier Bøckman.