Det skjer en svært beklagelig endring i byens kulturliv i disse dager. Lokalet som ble ledig etter det gamle Vinmonopolet, på hjørnet av Folkets Hus, tømmes igjen for aktivitet.

Det fargerike og aktive landskapet har vært preget av alskens kulturelle aktiviteter, og alle har kunnet se inn på et trivelig kontorlandskap, med et langbord fylt av folk med hjerte for byens kulturliv.

Nå blir det gradvis stille der. Kultur-pop up legges ned.

Kultur-pop-up har hatt plassering på et sted det fortjente. Midt i byen, med utsikt til hverdagsliv og byens puls, og med innsikt i kulturens betydning for byborgernes gode liv.

Det fine lokalet har vært et møtested for mange folk og mange aktiviteter, og har samlet både drevne, utøvende musikere og amatører i felles jam og samarbeidsprosjekter. Det har vært utgangspunkt for kulturmøter i alle aldre, og har blitt fargelagt av utstillinger og veggkunst.

Kultur-pop-up har vært base camp for KulturRing, en forening som Ole Kristian Odden har bygget opp, og som server forskjellige konsepter og samler krefter på kulturfronten. Landskapet har også vært arbeidsbase for kommunens kulturavdeling.

Sånn sett har kultur pop-up vært en generator for store og små prosjekter, og har bidratt til en rekke spin-off-effekter i kulturlivet. Det er synd om dette slukner, i stedet for at det intensiveres og videreutvikles.

Et konkret eksempel jeg selv kjenner til er utviklingen av Agora Kulturkafe. Miljøet i kultur-pop-up har på flere måter vært helt utslagsgivende for at Agora Kulturkafe det siste året har klart å etablere seg, og kan se 2019 i møte som et år for videreutvikling og programutvidelse.

Entusiastisk støtte fra kultur-pop-up, tilskudd fra kommunen til mange av Agora Kulturkafes arrangementer, og ikke minst: KulturRings utlån av lydutstyr til arrangementene.

KulturRings utstyrsbank har vært tilgjengelig fysisk i sentrale lokaler, og har raust blitt gjort tilgjengelig for andre og nye aktører. Uten denne støtten ville det vært svært vanskelig å etablere Agora Kulturkafe som nytt konsept.

Med denne støtten har Agora Kulturkafe gjennomført 8 konserter i 2018, og nesten gått i balanse. Det er akkurat bra nok til å kjøre på videre!

Sånn burde det også være med kultur-pop-up! Dette har vært og vil kunne være en generator for mange greiner av det lokale kulturlivet.

Audun Bakkerud

Programutvikler og "kafevert" i Agora Kulturkafe

 

Det er en fantastisk fin bruk av et sentralt lokale i byen. Det har potensial for videreutvikling, både ved å videreføre kreative ideer, fortsette samarbeidsprosjekter, og å stimulere til samarrangementer og nye møteplasser.

Møtested for profesjonelle utøvere og amatørentusiaster, for sjangre og uttrykksformer, for sosiale og kulturelle segmenter i lokalbefolkningen – og for unge og eldre.

Få på plass det som skal til for å dekke infrastrukturen: hus og strømutgifter, og hold kultur-popup i live! Det som skjer inne i lokalet vil med åra vise med all tydelighet: Den forholdsvis beskjedne investeringen var vel verdt prioritering i en kritisk fase. Den fasen er nå!

Hold kultur-pop-up i live! Gjør det med en redningsaksjon nå! La kultur-pop-up leve!