Poppe: – Hvis det ikke gjør vondt å se denne filmen, så er det for sent

Til Hønefoss: Erik Poppe, her sammen med hovedrolleinnehaver Andrea Berntzen, på pressekonferanse for filmen "Utøya 22. juli" på den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

Til Hønefoss: Erik Poppe, her sammen med hovedrolleinnehaver Andrea Berntzen, på pressekonferanse for filmen "Utøya 22. juli" på den internasjonale filmfestivalen i Berlin. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Minnet om hva som skjedde på Utøya, har begynt å falme, advarer filmskaper Erik Poppe. Han mener vi trenger en påminnelse om hvordan høyreekstremisme ser ut.

DEL

– Hvis det ikke gjør vondt å se denne filmen, så er det for sent, sa Poppe da han møtte pressen foran verdenspremieren på «Utøya 22. juli».

Filmen ble vist på den internasjonale filmfestivalen i Berlin, der Poppe var på plass sammen med både skuespillere og overlevende.

Under pressekonferansen forklarte Poppe at han hadde laget filmen for å minne verden om hvordan høyreekstremisme kan se ut.

– Vi ser at det er en framvekst av høyreekstremisme og fascisme i Europa. Da er det viktig å minnes på at dette har skjedd og kan skje igjen, utdyper han overfor NTB.

Poppe mener ofrenes historie har fått for lite oppmerksomhet.

– Derfor denne filmen. For å vekke til live det kollektive minnet om hva som skjedde.

Følger 18 år gamle Kaja

Filmen åpner med dokumentarbilder fra Oslo, der åtte personer døde da en bombe gikk av i regjeringskvartalet 22. juli 2011.

Så skifter Poppe scene til Utøya og den brutale skytingen. I alt 69 mennesker, de fleste ungdommer, ble drept.

I filmen følger man 18 år gamle Kaja, spilt av Andrea Berntzen. Hun forteller at søkelyset på ofrene var en viktig forutsetning for at hun takket ja til å spille hovedrollen.

– Hvis det først skulle lages en film om dette, så føler jeg at dette var riktig måte å gjøre det på, sier Berntzen til NTB.

Tror filmen vil splitte

Handlingen i filmen er fiktiv, men bygger på dybdeintervjuer med overlevende og foreldre. Slik har Poppe gjenskapt et forløp som ligger tett opptil de faktiske hendelsene.

I de første scenene veksler ungdommene mellom å tulle og flørte og snakke om eksplosjonen i Oslo. Kaja krangler med lillesøsteren, som har badet med venner.

Så begynner skytingen, og gjennom drøyt 70 intense minutter følger man ungdommenes desperate flukt fra gjerningsmannen og Kajas fortvilte leting etter lillesøsteren. Alt er filmet i ett strekk.

Poppe sier han er forberedt på at den brutale handlingen ikke vil bli like godt mottatt av alle. Etter pressevisningen mandag formiddag var det både applaus og høylytt buing i saken.

– Det er en film som har en type nakenhet og en historie å fortelle som vil være vond for mange, og som vil kunne splitte folk, sier Poppe.

Overlevende involvert

Blant etterlatte og overlevende etter terroren har meningene vært delte om prosjektet. Flere mener filmen kommer for tidlig.

Selv mener Poppe at denne kritikken i første rekke har kommet fra personer som ikke har sett filmen. Han forteller at han har vært i tett dialog med AUF og støttegruppen for ofrene. Sammen med dem har han også arrangert forhåndsvisninger for de berørte.

I tillegg har tre overlevende fra øya vært involvert som rådgivere for Poppe.

Én av de tre er Ingrid Endrerud (24). Hun mener spillefilmen har gjort det mulig å vise fram en historie som er «umulig å fortelle».

– Dette er hat i sin reneste form, og det må samfunnet stå opp mot, sier hun.

LES OGSÅ: Ingrid Marie om Poppes 22. juli-film: – Takknemlig for at noen forteller historien

Andrea: Gråt da hun leste manus til Utøya-filmen

Andrea Berntzen gråt da hun fikk lese manus til filmen om terrorangrepet på Utøya. Hun mener det er viktig at filmen retter søkelyset mot ofrene.

– Hvis det først skulle lages en film om dette, så føler jeg at dette var riktig måte å gjøre det på, sier Berntzen.

NTB møter henne i Berlin kort tid før verdenspremieren på Erik Poppes nye film «Utøya 22. juli». Der spiller Berntzen hovedrollen som 18 år gamle Kaja.

Selv var hun bare 12 år da terroren fant sted.

– Den gang tror jeg ikke at jeg skjønte helt hvor alvorlig det var. Derfor tror jeg det er viktig at for eksempel lillebroren min, som er 9 år gammel nå, har en film som han kan se når han blir gammel nok, slik at han kan forstå hva som faktisk skjedde den dagen.

Holdt temaet skjult

Da Poppe begynte å lete etter skuespillere, holdt han det til å begynne med skjult at filmen skulle handle om Utøya.

Berntzen ble kontaktet fordi hun hadde spilt i revy. På audition konkurrerte hun mot både revyvenner og venner som gikk på dramalinjen på Hartvig Nissens skole i Oslo.

Først i tredje runde med prøver fikk ungdommene vite hva filmen i virkeligheten skulle handle om.

– Jeg husker jeg og en venninne skulle på audition samme dag. Vi hadde fått samme manus og satt og leste det og gråt sammen. Det var veldig vondt å lese, forteller Berntzen.

I scenen de leste, møter hovedpersonen en jente som er skutt og ligger hardt skadd på bakken mens skytingen fortsetter rundt dem.

Leter etter søsteren

Filmen begynner med dokumentarbilder fra Oslo, der åtte mennesker ble drept da en bombe gikk av i regjeringskvartalet.

Deretter skifter Poppe scene til Utøya. Der følger man Kaja, som desperat prøver å finne lillesøsteren Emilie, spilt av Elli Rhiannon Müller Osborne.

Hele handlingen på Utøya er filmet i ett strekk på 91 minutter. Karakterene er fiktive, men bygger på dybdeintervjuer med overlevende og foreldre.

Det at handlingen ligger tett opp til det som faktisk skjedde på øya, var viktig for at Berntzen sa ja til å spille hovedrollen.

– Det er en helt forferdelig historie. Jeg skulle aller helst ønske at det aldri skjedde. Men det har skjedd, og da er det viktig, på vegne av dem som opplevde det, og på vegne av dem som mistet livet sitt den dagen, at det blir snakket om. (©NTB)

LES OGSÅ: Utøya-overlevende: – Spekulativt å lage film bare om drapene

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags