Stående applaus etter Bye-hyllest

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Per Vollestad visste hvordan Erik Byes stemninger skal tolkes og presenteres, mens Steinar Eriksen ga sangene en innpakning som gir teksten mening og visene nytt liv.

DEL

Per Vollestad og Ringerike Trekkspillklubb leverte en varm hyllest til Erik Bye i Bysalen søndag kveld. «Vår beste dag» ble en reise i Byes verden fra vagabonder, diktere, uteliggere og akterutseilte sjømenn til hans vare barnevers for voksne og inderlige kjærlighetserklæringer til sin egen kone, livet, og havet.

Per Vollestad vet hvordan Byes stemninger skal tolkes og presenteres. Steinar Eriksen er en trollmann i å gi sangene en innpakning som gir teksten mening og visene nytt liv.

Fra «Vår beste dag» som fikk ny mening i fjor sommer i et vart og vakkert arrangement fikk vi være med på Byes egen hyllest til Alf Prøysen, Prøysens egen «Jørgen Hattemaker» og videre til en Erik Bye på loffen i «Sank løv til et leie og kvist til et bål.

Trekkspillorkesteret ga liv til munnspillhyllesten «Så spiller vi harmonika» og en fengende blues til ære for gutta i Amerikas storby som ikke har annet enn en skarve gitar og et oljefat å varme seg på.

I «Oles vise» får vi både gjennom teksten og et fantastisk musikalsk arrangement være med å oppleve at dagen våkner i Oles uteliggertilværelse ved Akershus og i «Gå til onkel» er det sjømannsbossa- og til og med tilbud om å pante både trekkspill og klokker.

I andre del kom Byes underfundige barnevers for voksne med «Vesle jente»s funderinger om Gud kan tisse og kanskje hans egne opplevelser på Krokskogens kant på Bye-setra i «Vår Herres klinkekule».

Det ble sakralt da Vollestad og trekkspillorkesteret fremførte «Blå salme» som snart går inn i en hver salmesamling til bruk for både konsertsal og kirke.

«Fru Evensen» får sin hyllest i «Portrett i januar» og Byes kone Tove har fått en av hans få romantiske sanger i en inderlig kjærlighetserklæring i «Vise i Vinterlys». I et arrangement der du hører frosten knitre i bare grener og kjenner varmen i hjertet.

Ingen Bye-konsert uten hans udødelige hyllester til havet og sjølivet. Så også her. Med «Apollo» der han seiler «far from the moon» og «vestafor Son» og «Skomværs-valsen med Steinar Eriksen med skipsklokke og hele salen som kor.

Det ble en vakker tolkning av «Hildringstimen» og en inderlig avslutning med Taubes «Så lenge skutan kan gå», ofte også sunget av Bye selv. Og etter stående applaus fra fullsatt sal, kvitterte Vollestad og trekkspillklubben med «Sommertrall».

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags