Smugkikk på HG-utstillingen

Jacob Weidemann, Nico Widerberg og Magne Furuholmen er blant kunstnerne som har bidratt.

Jacob Weidemann, Nico Widerberg og Magne Furuholmen er blant kunstnerne som har bidratt. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Når Kong Harald tirsdag besøker Hadeland Glassverk, blir Kongen den første som får se glassverkets jubileumsutstilling. Men Ringerikes Blad fikk smugkikke på utstillingen i helgen.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

H. M. Kong Harald blir den første som tirsdag får se Hadeland Glassverks storslagne 250-års jubileumsutstilling. I helgen hadde drifts- og markedsdirektør Kari Roll-Matthiesen og utstillingsansvarlig Elin Hammer høy puls og telte timer til de tirsdag mottar gjestene fra slottet.

Roll-Matthiesen kikker på ett av glassene i den siste esken som Elin Hammer bærer inn. Hun og et stort korps av nåværende og tidligere ansatte har bidratt med unik kunnskap og utallige arbeidstimer til den historiske jubileumsutstillingen som fyller tre etasjer og blir en reise gjennom Glassverkets forunderlige og spennende historie fra 1762 og fram til i dag. Lokalavisen fikk lov å lurkikke i skattkammeret før kongen kommer.

Stella Polaris

En av de siste brikkene som kommer på plass, er noen gigantiske graverte glassdører med eventyrmotiv.

– I sin tid produserte vi en serie med dekorative vegger til verdens største cruiseskip, deriblant til Stellas Polaris, med norske eventyr var tema. Så her blir det både Bukkene Bruse og Per Spellemann, sier Elin Hammer, og innrømmer at hun ikke kunne sove før hun fant en flott plass til dørene.

Med på utstillingen er mange unike historiske gjenstander som aldri tidligere er vist.

Utstillingen starter med kong Christian VI (1699 – 1745) og hans drømmer og visjoner. Fra oppstarten med enkel produksjon av bruksglass og flasker utviklet det seg til fantastiske 1800-talls slepne og dekorerte vinserviser, til etterkrigstidens nøkterne og sårt trengte glassvarer og videre til dagens hverdagsluksus og veldesignede interiør.

Med stolthet

Utstillingen presenterer også visjonære Atle Brynestad som har eid Glassverket fra 1985 og har åpnet portene så alle kan få se hvor store de har vært i verdenssammenheng.

– Det er med stor stolthet vi viser dette som er norsk kulturhistorie på sitt beste, sier Roll-Matthiesen.

Mens utstillingen i kjelleren viser produksjonen i minste detalj, fra snekker Rolf Magne Berget som lager formene og glassblåserne som omformer en liten klump glass til noe fantastisk, er et helt rom viet kongelig glass. Der er alt fra bryllupsgaven til Lady Dianna og Prins Charles, servisene som dronning Sonja og kong Harald bruker, gaven til Märtha Louise og Ari Behns bryllup, presangen til Vigdis Finnbogadóttir og oljelampen til pave Johannes Paul II.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags