Skriver bok om klima

Prest Ole Jakob Løland (27) fra Hønefoss er medforfatter i en ny bok om klimautfordringene.

Prest Ole Jakob Løland (27) fra Hønefoss er medforfatter i en ny bok om klimautfordringene. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Prest og tidligere ungdomspolitiker Ole Jakob Løland (27) fra Hønefoss er medforfatter i boken "Nytt Klima" som lanseres i disse dager.

DEL

Bokens redaktør Arne Johan Vetlesen undersøker det filosofiske og kulturhistoriske grunnlaget for miljøkrisen vi nå opplever mens Ole Jakob Lølands bidrag er en artikkel om klimaendringene og religion: "I de siste tider. Kirken som miljøbevegelsens allierte?"

- Undergangsstemning

- Jeg ønsker gjennom artikkelen å bringe et kirkelig og religiøst perspektiv på klimadebatten. Vi ser jo også i den offentlige debatten at både forskere og journalister bruker kristne og religiøse begreper. Uttrykk som dommedagsprofetier, apocalypse og jordens siste tider brukes stadig og bidrar til en undergangsstemning i møte med klimaendringene, sier Løland.

- Ansvar for å hjelpe

Han tror ikke vi på grunn av menneskeskapt klimaendring går mot jordens undergang eller dommedag, men at dette er en hendelse der vi i møtet med dem som lider mest på jorda blir stilt overfor et nytt ansvar, uavhengig av om klimaendringene er menneskeskapt eller ikke. Vi har uansett ansvar for å hjelpe dem som lider.

Kapitalismen

- Kan vi redde verden uten å kvitte oss med kapitalismen, spør Løland og dette går også igjen som en rød tråd hos alle bidragsyterne til boken.

Artikkelforfatterne etterlyser en ny debatt rundt miljøkrisen, og viser leseren hvordan sammenhengen er mellom krisen og vårt økonomiske og politiske system.

Ny debatt?

- Vi erkjenner at den nærmest grenseløse troen på markedet er hoveddrivkraften i å frembringe klimaendringene. Men markedsliberalismens krav om stadig økonomisk vekst, lar seg ikke forene med grensene naturen setter, sier Løland som håper boken kan bidra til ny, konstruktiv klimadebatt.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags