Som serveres som ribbestrikka svinepels tett inn til jula med alt den innebærer av nostalgi, sunnmørske barndomsminner og naturens merkverdigheter sett fra elvebredden ved Vesterntangen i Hønefoss.

Skriveglede

Det er forfatteren selv som leser når boka full av skriveglede nå promoteres i ulike musikalske julegilde i nærområdet.

Søndager bringes det humrende historier i «Varme toner i adventstid» på Klækken. Og når «Gutta på skauen» kommer hjem til jul på Veien kulturminnepark i morgen kveld, skal boka lanseres på ordentlig. Selvsagt også med eksempler på Blindheimsk penneførhet og lune tanker rundt mye.

Ikke bare det som har med jula å gjøre.

Eget forlag

Han er utgitt på eget forlag, og har snakket med forlagsdirektøren om at det er greit å trykke opp boka i rundt 500 eksemplarer og lansere den til jul. Han har fått hjelp av to kreative sønner, Halvor og Karl Magnus, som har bidratt med illustrasjoner og layout, og hatt kona Marte som kritisk korrekturleser. Familieprosjektet på Solrosa Forlag er også støttet av lokale sponsorer.

Rampete

Vi ser ikke bort fra at bokprosjektet kan bli en kjær julegave. Som da han ga ut «Tannregulering med tørkesnor» i 2008, som ble en lærebok i rampestreker, en utdøende kunstart både Blindheim og flere har dyrket som barn.

Og nå er det svinepelsen som slår til.

Boka har hentet sin tittel fra ei flunkende ny vise «Gutta på skauen» presenterer i morgen kveld. Skrevet på melodien til «Ich bin von Kopf bis fuss», presentert av legendariske Marlene Dietrich. Men i denne utgaven er teksten overtatt av en protestgris på julebord. Jula omtales ellers under titlene på kjente julesanger, tradisjoner rundt rakfisk og nyttår, og i historien om onkelens eventyrlige godteri- og fruktkiste som ble båret inn i det Blindheimske hjem på Vigra for flere juler siden.

Men Svein Olav har mer på hjertet. Han skriver om standhaftige løvetannblomster i hagen. Om grågåsas flukt over himmelen og om alle enkegårdene etter forliste sjømenn på Vigra.

Han har noe på hjertet om havsørner og hellige sardiner og om nestlesommerfugler og tøffe mannfolk med baller.

Og boka hans burde finne plass under mange juletrær i år.