– Morsomt å føle at man har løftet yrkesfag

Kristine Banggren.

Kristine Banggren. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

«La oss slå et slag for yrkesfagene», skrev Kristine Banggren i en Puls-kommentar for nesten et år siden. Den siste uken har saken fått nytt liv i sosiale medier. Over en halv million ganger er saken nå vist.

DEL

Banggrens kommentar satte en solid Ringblad.no-rekord i fjor, da kommentaren hennes ble vist over 220.000 ganger. Denne uken alene har den blitt vist nesten 350.000 ganger. I skrivende stund blitt vist totalt 570.729 ganger siden den ble publisert 1. august i fjor.

Har du ikke lest kommentaren «Bare» elektriker? Les den her!

Den plutselige gjenoppvåkningen kom brått på 20-åringen.

– Jeg hadde gitt litt slipp på denne, nå, innrømmer hun.

Kommentaren ble skrevet til Puls-sidene i fjor sommer. Den tidligere Puls-skribenten var da sommervikar i hovedredaksjonen. Banggren synes det er «litt virkelighetsfjernt» at en ung sommervikar kan skrive noe som får så stor oppmerksomhet.

– Men det sier meg at funksjon er viktigere enn posisjon. Det er både morsomt og inspirerende. Og det er morsomt å føle at man har løftet yrkesfag. Nå hører jeg om ventelister på Hønefoss videregående skole.

Delt av Kronprinsparet

Der var de i fjor glade for oppmerksomheten kommentaren ga.

– Det er viktig at vi framsnakker håndverksfagene. Vi trenger håndverkere, vi trenger de tjenestene og vi trenger det mangfoldet for å få samfunnet til å fungere, sa tillitsvalgt Laila M. Larsen i Utdanningsforbundet ved Hønefoss videregående skole.

For i fjor var det mye oppmerksomet. Kommentaren ble blant annet delt av Kronprinsparet, og den åpnet døren inn til Aftenposten. Der er hun i dag fast kommentator på avisens Si:D-sider. Kommentaraktiviteten har nok også åpnet døren inn til valgprosjektet hun i sommer jobber for i NRK Hordaland.

LES OGSÅ: Kristine fikk både hatmeldinger og jobbtilbud etter elektriker-kommentar

Norskpensum

Og, ikke minst: Kommentaren ble norskpensum. I fjor høst lanserte Cappelen Damm læreverket «Moment» på nett. Der bes elevene skrive en resonnerende tekst om yrkesfag, og henvises til Banggrens tekst for inspirasjon. Nylig kom også den trykte versjonen.

– Men jeg tror ikke det har noen sammenheng med at kommentaren nå er blitt lest igjen. Ingen elever har fått boken ennå, sier Banggren.

Mysterium

For hvordan kommentaren ble vekket til live er et aldri så lite mysterium.

Men Banggren har sett at bloggeren Fatema Al-Musawi delte kommentaren på sin Facebook-side. Hennes oppfordring om å lese kommentaren er delt 96 ganger og har nå fått nesten «700 likes».

Utover det er det eneste man vet at all trafikken kommer fra Facebook. Siden Al-Musawis deling kom først tirsdag denne uken, er ikke hun utgangspunktet for den enorme trafikken.

Det er imidlertid grunn til å tro at det ikke er tilfeldig at leserstrømmen kom samtidig med hovedinntaket til de videregående skolene.

Mange mener mye

Kommentarartikkelen har nå også utrolige 178 kommentarer, mange av dem har kommet den siste uken. De avslører at årets lesere er spredt over absolutt hele landet. Mange tar også direkte kontakt med Banggren.

– At så mange mener så mye er et tegn på at det er en viktig kommentar, konstaterer Banggren.

Ikke alle er enige med Banggren, og noen mener hun selv har lagt opp til svaret «bare elektriker». Men de aller fleste roper et hurra for fokus på yrkesfag og disse yrkesgruppene.

– Heldigvis er det flest som heier, men det er jo også noen som mener at det jeg skriver er «feilslått». Det er ikke mulig å gjøre alle fornøyde, konstaterer Banggren.

Blant de som har kommentert er også medisinstudenten Banggren referer til. Hun forsikrer at hun ikke er flau over kjæresten sin, og kaster ballen tilbake til de andre debattantene:

«Jeg tror likevel ikke dere som dømmer meg ville dømt meg like raskt om jeg selv ikke var medisinstudent. Kanskje dette sier mer om folks fordommer til hvordan personer med høyere utdanning ser på andre yrkesgrupper enn disse studentenes egentlige meninger?»

Banggren forsikrer at de to ikke er blitt bitre uvenner etter kommentaren.

LES FLERE KOMMENTARER AV KRISTINE BANGGREN:

Definerende, avgjørende øyeblikk

Skrivetørke, bergensere ...

Bare jentegreier ... 

The learning girl ...

Perleøya mi ...

LES OGSÅ: Utfordrer til kjempedugnad mot trakassering

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags