Gå til sidens hovedinnhold

Nominert til årets modigste kvinne

Artikkelen er over 7 år gammel

For tredje året på rad kårer magasinet Tara "Årets modigste kvinne". Amal Aden er blant de seks nominerte.

Norsksomaliske Amal Aden (30) fra Hønefoss kan bli vinner at tittel, ære og pengepremie på 50.000 kroner under festaften på Folketeateret i Oslo onsdag 30. oktober.

Om Aden skriver juryen: Å være en minoritet i en minoritet kan provosere enkelte så mye at man må ha politibeskyttelse. Amal Aden er lesbisk muslim, og hennes åpenhet om dette har gjort at hun jevnlig får drapstrusler. Amal var analfabet da hun kom til Norge i 1996 og lærte seg å lese og skrive ved å se på norsk TV. Etter en tøff ungdomstid som involverte barnevern og rus, flyttet hun til Hønefoss og fikk en ny hverdag. Hun har skrevet flere bøker om det norsk-somaliske miljøet, og om norsk innvandrings- og integreringspolitikk. Hun trosser hets og trusler for å fortsette å slåss for barn og kvinners rettigheter, og for frihet.

De andre fem nominerte er:

Sandra Borch (29) fra Lavangen, Troms

Sandra Borch har utmerket seg fra dag én da hun overtok som leder for Senterpartiets ungdom. Hun har turt å fremstå som den hun er. Hun har frontet politikken på en måte som har gitt henne autoritet og respekt i mange miljøer - utover hennes eget. Hun representerer en tydelig stemme på hva hun mener er en riktig politisk kurs for Senterpartiet. Samtidig som hun har turt å opponere mot en mye mer erfaren og myndig ledelse i partiet, helt uredd. Hun har stått fram og fortalt om sjikane, trusler og hatmeldinger knyttet til utseendet og kortvokstheten, og hun bruker tid på å reise rundt på skoler og snakke med ungdom om mobbing.

Malin Arntsen (41) fra Rødøy, Nordland

Malin kommer fra Rødøy, en liten øy på Helgeland med 200 innbyggere. På skolen slet Malin med lese- og skrivevansker, og hun fikk dårlige karakterer. Dermed forsvant muligheten til å følge drømmen – nemlig å studere jus. Hun ble i stedet hjelpepleier og begynte å jobbe på sykehjemmet på Rødøy. Det endte med at Malin fikk sparken for å være ”for kreativ”. Etter å ha gått til sak mot sykehjemmet – og vunnet – satt hun igjen med 60 000 kroner. De bestemte hun seg for å bruke på å kjøpe den forfalne, nedlagte internatskolen, pusset den opp, og åpnet etter hvert Klokkergården, et lite hotell og restaurant. Pengene Malin har tjent har alle blitt investert i nye prosjekter på øya – blant annet en park, en eventyrskog, flere overnattingssteder, og en gjestehavn. Hun har dessuten startet en hudpleieserie basert på fiskeolje. Hun skaper arbeidsplasser, engasjement og turisme på Rødøy – som ikke lenger er fraflytningstruet.

Anbjørg Sætre Håtun (41) fra Stjørdal/Oslo

Selvutnevnt kjærlighetsgudinne, entusiastisk formidler av livslyst og evig optimist, omtaler hun seg selv som. Tidligere helsejournalist Anbjørg Sætre Håtun fikk i fjor tilbakefall av kreft og har gjennom sitt livs tøffeste måneder delt gode og vonde øyeblikk. Om sykdom og behandling. Men også om håp, kjærlighet og om viktigheten av å leve i nuet.Gjennom sosiale medier når hun ut til tusenvis av følgere som deler øyeblikkene sammen med henne.

Gunn Elin Veivåg (34) fra Austevoll, Hordaland

Sykepleier Gunn Elin Veivåg dro til Mnazi Mmoja Hospital på Zanzibar i 2011 for å jobbe på nyfødtavdelingen, for et prosjekt i regi av Fredskorpset og Haukeland sykehus. Da Gunn Elin kom til Zanzibar var dødeligheten blant de nyfødte barna rundt 40 prosent, på grunn av mangel på utstyr, medikamenter, fasiliteter og kunnskap. Med enkle grep og medbragt utstyr, samt ulltepper og luer fra Norge, greide Gunn Elin i samarbeid med de andre på sykehuset å få ned dødeligheten til 12 prosent i løpet av halvannet år. Selv om Gunn Elin er ferdig i engasjementet på Zanzibar, har hun nylig reist tilbake til Mnazi Mmoja for å sørge for kontinuitet for personalet som overtar jobben etter henne.

Bente Karlsen Røstad (46) fra Kristiansand

Bente Karlsen Røstad var 14 år da hun kom inn i et bedehusmiljø på Sørlandet. Som 18-åring var hun gift og hadde barn, og som 25-årig trebarnsmor forlot hun mann og menighet samtidig. Hun ble sammen med ungdomskjæresten sin, som døde av kreft bare fem dager etter at de giftet seg – og for å takle sorgen begynte hun å drikke. Hun ruste seg i 10 år, og skammen og skylden over å ikke klare å være en god mor gjorde at rus-spiralen bare vokste. Bentes eldste datter Karianne ble den som tok seg av både mor og to småbrødre. Etter et selvmordsforsøk, en tvangsinnleggelse og en innstendig bønn fra datteren om å motta hjelp, begynte Bente på rusbehandling. 10 år senere er hun fortsatt rusfri og har utdannet seg til gestaltterapeut. Hun har startet et ettervernstilbud i Kristiansand, Rio Restart, hvor hun med stort og ekte engasjement hjelper rusmisbrukere tilbake til et normalt liv.

Rundt hundre innsendte forslag ble gjennomgått av juryen.

Kommentarer til denne saken