Det er NRK Sápmi som melder om det som skal være verdens største Savio-samling.

Savio var den første samen som var billedkunstner på heltid, og som tok i bruk vestlige teknikker for å formidle sitt budskap, skrev NTB i forbindelse med kunstnerens 100-årsjubileum i 2002. Samme år solgte Bang 62 tegninger til Saviomuseet i Kirkenes.

Vil mer enn doble museets utstilling

Nå ønsker Tana og Varanger museumssiida samt Sør-Varanger kommune å kjøpe de 490 kunstverkene som fortsatt er i Hønefoss. D

isse skal i så fall stilles ut på Saviomuseet, hvor de per nå har 389 kunstverk. Det foregår nå forhandlinger om salget, etter at partene i en tid har hatt en intensjonsavtale. Taksering foregår i disse dager.

Best for kunsten å komme på museum

Bang har samlet på Savios kunst i over 50 år. Til NRK sier han at han har mest lyst til å beholde samlingen selv, men:

– Jeg mener at denne samlingen vil få det beste framtidssted å være i Saviomuseet. Den vil utfylle og gi muligheten til videre forskning, hvis den kommer dit. I tillegg vil mange mennesker få glede av den der. Det er grunnen til at jeg har inngått en intensjonsavtale. Så ligger jo det også bak at jeg begynner å dra på årene, sier Bang til NRK Sápmi.

Bang oppdaget Savio på en utstilling i Tromsø i 1962, og kort tid etter kjøpte han sine første Savio-tresnitt.

– Siden har det bare spunnet på seg. Det har vært både en morsom og givende hobby, for å si det slik, sier Bang til NRK.