I 50 år har han samlet på bildene av én kunstner. Nå kan de bli samlet på museum

Niels Christian Bang har verdens største samling med kunstverk av den samiske kunstneren John Andreas Savio. Bildet er fra 2008.

Niels Christian Bang har verdens største samling med kunstverk av den samiske kunstneren John Andreas Savio. Bildet er fra 2008. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Niels Christian Bang i Hønefoss eier 490 kunstverk av John Andreas Savio.

DEL

Det er NRK Sápmi som melder om det som skal være verdens største Savio-samling.

Savio var den første samen som var billedkunstner på heltid, og som tok i bruk vestlige teknikker for å formidle sitt budskap, skrev NTB i forbindelse med kunstnerens 100-årsjubileum i 2002. Samme år solgte Bang 62 tegninger til Saviomuseet i Kirkenes.

Vil mer enn doble museets utstilling

Nå ønsker Tana og Varanger museumssiida samt Sør-Varanger kommune å kjøpe de 490 kunstverkene som fortsatt er i Hønefoss. D

isse skal i så fall stilles ut på Saviomuseet, hvor de per nå har 389 kunstverk. Det foregår nå forhandlinger om salget, etter at partene i en tid har hatt en intensjonsavtale. Taksering foregår i disse dager.

Best for kunsten å komme på museum

Bang har samlet på Savios kunst i over 50 år. Til NRK sier han at han har mest lyst til å beholde samlingen selv, men:

– Jeg mener at denne samlingen vil få det beste framtidssted å være i Saviomuseet. Den vil utfylle og gi muligheten til videre forskning, hvis den kommer dit. I tillegg vil mange mennesker få glede av den der. Det er grunnen til at jeg har inngått en intensjonsavtale. Så ligger jo det også bak at jeg begynner å dra på årene, sier Bang til NRK Sápmi.

Bang oppdaget Savio på en utstilling i Tromsø i 1962, og kort tid etter kjøpte han sine første Savio-tresnitt.

– Siden har det bare spunnet på seg. Det har vært både en morsom og givende hobby, for å si det slik, sier Bang til NRK.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags