Gå til sidens hovedinnhold

Neste stasjon er Hønefoss...

Artikkelen er over 16 år gammel

Til helgen innledes den 52. kongressen i den europeiske foreningen for venner av små og store tog (MOROP). 48 delegater ankommer vertsbyen Hønefoss.

Det er MOROP, den europeiske organisasjonen for venner av små og store tog, som skal avholde sin årlige kongress, den 52. i rekken. Og de kommer ikke for å leke, om noen skulle tro det.

Viktige drøftinger

De største modelljernbanefabrikkene i Europa sysselsetter opptil et par hundre mennesker og det er av vesentlig betydning for disse å ha et godt samarbeid med organisasjonen som i realiteten utgjør en stor del av kundene til de kostbare produktene. Derfor er blant annet vedtakene som skal skje i Hønefoss av betydning.

– Det handler om tekniske løsninger i forhold til å få fabrikkene til å enes om standardiserte løsninger, forteller Kaare Fleten og Ove Rodan. Den pensjonerte kommunerevisoren er primus motor i Randsfjordbanen modelljernbaneklubb. Rodan er tilknyttet Kløfta modelljernbaneklubb på Romerike.

– En av de store sakene som skal opp i år er akslingen på vognene, og det dreier seg om hvordan togene skal kjøre i kurvene, forteller Fleten.

Til Hønefoss kommer blant annet to representanter fra fabrikken Tillig i Dresden som har 180 ansatte.

– Vi forhandler blant annet med å fabrikkene for å få til standardløsninger for akslinger på vogner og koplinger for å kunne kjøre forskjellige merker på de samme skinnene, forteller Kaare Fleten og Ove Rodan.

Ordføreren åpner

22 av de 48 gjestene er delegater som møter i teknisk komite. Disse møtes i helgen, og mandag ettermiddag er det offisiell åpningen av kongressen. Det finner sted i Bryggerikjelleren på Ringerike Hotell, ved ordfører Kolbjørn Kværum, forteller Fleten som har arbeidet tre dager i uken med forberedelsen av det kommende arrangementet.

I løpet av de fire dagene selve kongressen pågår skal deltakerne besøke Randsfjordbanen modelljernbaneklubb, Drammen modelljernbaneklubb, Kløfta modelljernbaneklubb og Christian modelljernbaneselskab. Også tog i fullskala får besøk. Både Norges lengste museumsbane, Krøderbanen, og Lommedalen blir besøkt.

I forbindelse med alle MOROP-kongresser er det kulturelle innslag, og i år blir det vikingtiden som får fokus ved siden av jernbanen. Det blir vikingmiddag på Ringerike hotell, og det blir blant annet besøk på Vikingskipsmuseet i Oslo.

– Vi har noen få ledige plasser på disse utfluktene. Hvis noen er interessert i å være med, må de gjerne ta kontakt med meg, sier Fleten.

Det blir lagt vekt på å tilby gjestene tradisjonell norsk mat hele uken.

– Festmiddagen fredag blir det servert elgstek, tyttebær, ringerikserter og multekrem, og jeg har plukket multene, smiler Fleten.

– Hvorfor ble det akkurat i Hønefoss i år?

– Det har sammenheng med at jeg var fra Hønefoss. Og byen har jo vært et jernbaneknutepunkt, påpeker Fleten.