Gå til sidens hovedinnhold

Nå er nytt orgel på plass

Artikkelen er over 9 år gammel

Kantor Audun Frode Ringkjøb programmerer seg inn på spillepulten. Så strømmer tonene fra Bachs toccata og fuge i D-moll mektig ut i kirkerommet.

Endelig er det ordentlig orgelbrus i kirken igjen etter at kantoren fikk fullstendig spilleforbud på grunn av brannfare i flere måneder. Men nå er spillepulten på plass.

Oppgradert

– Før hadde jeg seks kombinasjonsmuligheter. Nå har jeg 9999, sier kantoren, og legger inn koralklang og horn og fløyter så kirketaket nesten løfter seg.

– Dessuten har jeg egen knapp for kirkeklokker og dataskjerm med webkamera som forteller meg hva som foregår i kirkerommet, sier Ringkjøb.

Ikke helt ferdig

– Vi er ikke helt ferdige ennå, men orgelet er fullt spillbart, sier orgelbygger Ole Christian Schrøder, som er en av tre orgelbyggere i Norge med svennebrev og som har sørget for at Norderhov kirkes orgel er restituert og i god form.

Alt av gamle ledninger og kontakter inne i spillebordet er kastet ut og erstattet med data. Det betyr at det bare er en eneste ledning inn i boksen.

– Samtidig har vi fikset litt på det slik at det er litt flere piper, stemmer og klanger, sier Schrøder, som nettopp har stemt tonene ved hjelp av avansert datateknikk på tilkoplet stemmeboks.

Fra 1956

– Dette er helt på grensen til å være blant de beste orglene Jørgensen bygget, sier Schrøder.

Innen jul skal alt være på plass, og jeg er sikker på at menigheten vil høre en forskjell fra det gamle.

36 registere

Nå har kantor Audun Frode Ringkjøb 36 registre å spille på mot 20 før spillepulten ble digitalisert.Og at spillepulten er digitalisert, betyr ikke at hele orgelet er det.

– Det er en digital spillepult knyttet til et pnevmoelektronisk orgel, forklarer Ringkjøb, noe som visstnok skal bety at det fortsatt er et skikkelig pipeorgel som skal sørge for at salmesangen får riktig valør og at orgelkonserter og andre musikalske evenementer blir akkurat slik de skal.

-– Vi satser på å ha en skikkelig konsert i Norderhov kirke før jul når orgelet er helt ferdig oppgradert, sier Ringkjøb, som gleder seg stort over endelig å kunne brukes kirkeorgelet igjen.