Trekkspillmuseet flytter: Søndag åpner de i nye lokaler

NYE LOKALER: Steinar Eriksen sammen med Preben Johannessen i Ringerikes Museum.

NYE LOKALER: Steinar Eriksen sammen med Preben Johannessen i Ringerikes Museum. Foto:

Av

Endelig kan man invitere til Hønefoss Trekkspillmuseum i riktige omgivelser; på Ringerikes Museum.

DEL

InnsendtFørstkommende søndag markeres dette med åpning av utstillingen og en liten konsert med Ringerike Trekkspillklubb.

I 1998 kom ideen fra Ringerike Trekkspillklubb ved musikalsk leder Steinar Eriksen om å begynne en innsamling av eldre trekkspill, noter, blader og annet til et trekkspillmuseum i byen. Hønefoss har tidligere vært trekkspillbyen i Norge og Henschien Trekkspillfabrikk og Formoes Trekkspillskole har vært sentrale i dette.

Trekkspillklubben startet arbeidet med flere av de eldre medlemmene som de mest aktive. Her kan nevnes Arne Halden, Thorbjørn Eriksen, Herbert Sandli, Trygve Madsen, Frank Andersen og Jan Heggelien. Museet hadde en trang fødsel og helt fram til 2007 var samlingen hjemme hos Jan Heggelien som nok var den mest aktive i dette arbeidet.

På slutten av 2007 fikk man imidlertid leie lokaler i Ringerike Kultursenter etter stor dugnadsinnsats i rom som ikke var i bruk. Her ble samlingen i flere år, men økonomien var ikke god nok til å kunne ble værende i kultursenteret. Samlingen ble deretter flyttet til Vesterntangen i lokaler som Steinar Eriksen eier og hvor trekkspillklubben øver.

LES OGSÅ: Nå kan de smile sitt bredeste smil – Millionene til kultursenteret er klare

Utfordringen her og som også var på kultursenteret var åpningstider og betjening. For ett par år siden tok Preben Johannessen, konservator ved Ringerikes Museum på Norderhov kontakt med Steinar Eriksen og etter noen samtaler ble man enig om å prøve en liten utstilling på Ringerikes Museum. Den lille utstillingen ble satt opp og trekkspillklubben holdt to konserter i hagen på museet. Dette var såpass vellykket at man ønsket å utvide samarbeidet. Etter mange dugnadstimer så er man nå klar til å vise utstillingen i eget rom ved Ringerikes Museum på søndag.

LES OGSÅ: Se listen! Carl August (20) og ti andre talenter deler 600.000 kroner

Steinar Eriksen sier at de stolt kan vise både instrumenter fra tidlig trekkspillalder, det vil si midten av 1800-tallet. Her finner man også avarter av trekkspill, som sekskantet Consertina (Anglo Concertina), Chemnitzer Cocertina, Bandoneon og andre rariteter samt kinesisk Cheng.

TREKKSPILL: Her fra en ensemblekonsert med HUK og Ringerike trekkspillklubb.

TREKKSPILL: Her fra en ensemblekonsert med HUK og Ringerike trekkspillklubb. Foto:

Det finnes trekkspill fra ca. rundt 1900 og utover med store mestere som Ingvall Myhrbraaten fra Jevnaker som var den første som spilte trekkspill for kong Haakon. Trekkspill fra lokale musikere, de fleste modellene til Henschien Trekkspillfabrikk, trekkspilldeler/treverk fra Myhre Møbelindustri, belgbrettemaskin lagd av Hønefoss Verktøifabrikk, trekkspill fra konkurrenten og trekkspillprodusentene Grønvold og Fjellheim. Her er mye lokal industrihistorie med flere hjørnesteinsbedrifter i distriktet.

Du kan også se pokalen for Landkamp i trekkspill mellom Sverige og Norge under krigen og mange bilder både fra Formoe’s trekkspillskole og trekkspillorkester og klubber i distriktet pluss mye mer. Vi gleder oss til å vise fram utstillingen.

LES OGSÅ: Nå deler de nyheten: – Dette blir en julegave til hele byen

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags