Dette er kunstneren som lett sjonglerer mellom sjangrene. Foto, grafisk design, redesign, kurs, foredrag og design av nye klær, trearbeider, samt smykkeproduksjon.

Skjønt kunstner, det er ikke det hun kaller seg selv.

– Jeg er mer estetiker, jeg liker å lage ting som er pent, sier hun.

Siri Berrefjord jobber deltid på Hole bibliotek, og trives godt mellom bokreolene. Resten av tiden er hun fordypet i egne kreative prosjekter. Det å kunne leve ut ideene er nok det som veier tyngst.

I det gamle huset Fredenshavn på Helgelandsmoen bor hun sammen med forfatterektemannen Christopher og sønnene Olav og Villas, samt familiens eventyrlystne katt. Huset er bygget på i flere omganger, men Siri mener den eldste delen er fra 1700-tallet.

– Her er det god plass til det meste. Jeg kaller det buffersoner, sier hun og forteller at flere burde huske på det når de bygger nytt hus.

Multitaskeren

Siri Berrefjord holder også kurs og foredrag. I disse dager farter rundt med foredraget «Tradisjon til inspirasjon» som handler om bunads-plastdelen og hva som har inspirert henne i forhold til det. Foredraget holdes for diverse husflidslag og spesielt interesserte.

– Ja, jeg kaller det bunadsplast. Bare navnet er jo egentlig provoserende nok, sier hun med et rampete blikk.

Siri har fått kritikk fra enkeltpersoner fordi hun lager brosjer og bunadssøljer i plast, og dermed rokker ved tunge tradisjoner. Man skal ikke harselere med edle metaller og gjengrodde stier.

– Men jeg har opplevd at selv de mest gjenstridige har kommet til meg etter foredrag, og sagt at de har forandret mening. Da har de forstått hvor dyp tanken bak arbeidene mine er, sier Siri og smiler.

Den aller første separatutstillingen hadde hun hos Bærum kunsthåndverk i våres. Hun har flere kollektivutstillinger bak seg, er godt omtalt i kulørt ukepresse, tilknyttet Designerkollektivet i Oslo, og flere fasjonable utsalgssteder.

Utålmodig og kreativ

– Når jeg jobber med redesign av klær, driver jeg med andres gamle håndverk. Jeg er veldig glad i broderte og heklede ting, og har ikke så stor tålmodighet til å drive med det selv, det går altfor sakte. Det passer meg bra å bearbeide allerede eksisterende materialer, sier Siri og smiler.

Kunstneren Berrefjord jobber sjelden etter mål, hun kreerer alt direkte på bysten. Sier hun liker best å jobbe fysisk med hvert prosjekt, uten at det blir altfor mye teoretisk å forholde seg til. Det er da hun er mest kreativ og får de gode ideene.

– Men jeg lager skisser da, sier hun og ler.

Siri Berrefjord har vært innom alle fagene på skole og folkehøyskole, men mesteparten av kompetansen har røtter i årelang erfaring.

– Etter tegning, form og farge tok jeg ettårig søm. Jeg tror det er det faget jeg har hatt mest nytte av. Det å tenke logisk, lage fullstendige arbeidstegninger, planlegge hvordan man skal gjøre en ting, rett og slett. For det er absolutt ikke det samme hvilken rekkefølge du gjør ting i når det gjelder klesdesign blant annet, konstaterer hun.

Siri tok også forberedende på universitetet, og begynte på kunsthistorie grunnfag.

– Det var veldig kjedelig, bare teori, sier hun.

Hybrid-Siri

Kunstneren driver også med foto og grafisk design.

– Blir det egentlig noe tid igjen til dette?

– Ja, jeg gjør dette av og til. Foto og grafisk design har vært hovedinntektskilden min i 20 år, sier hun.

Siri synes det er greit å ha det sånn, selv om det til tider kan være slitsomt å ha mange baller i lufta. For det handler om å spille forskjellige roller, gjøre forskjellige jobber.

– Men jeg trives veldig med det. Når jeg driver vekselbruk får jeg ofte ideer til andre prosjekter mens jeg holder på. Hvis jeg bare skulle holde på med én ting, tror jeg at jeg hadde tørket litt ut.

Husets konfekt

Men det er nok allikevel plaststøpte kunstverk Siri Berrefjord er mest kjent for. Og nå er karrieren i ferd med å ta av.

Flere glansede ukeblader har omtalt Siris arbeider i relasjon til store designarrangementer. Mange av plastsøljene og plastbrosjene har detaljer i sølv. Plasten er overflatebehandlet slik at den blir et holdbart og bestandig materiale. Brosjene kan pynte opp det meste, has på plagg, eller settes i håret.

Men det er ikke det eneste hun støper i plast.

Hun lager også plastknotter til skuffer og skap, i alle regnbuens farger. Baker inn små kunstverk i form av insekter, blomster, foto og formet ståltråd.

Husets konfekt, har hun valgt å kalle dem, og kan overbevise hvem som helst om at det ikke skal mer til for å sprite opp et kjedelig rom.

Litt kontrollfreak

– Det er mye som inspirerer meg, både mennesker og ting. Det er artig å ha flere ben å stå på. Jeg får svært god respons på arbeidene mine, og gode tilbakemeldinger på foredragene. Når jeg får en oppgave jeg synes er spennende, så går jeg veldig inn i den, sier hun.

– Jeg er nok litt kontrollfreak også ja, sier hun og ler hjertelig.

Ny utstilling er underveis. «Som det stiger fram» ble første gang vist hos Bærum Kunsthåndverk i Sandvika, etter det ble den sendt til Galleri Villvin i Risør. Nå skal den settes opp på Galleri Festiviteten på Eidsvoll.

– Jeg må jo by litt på meg sjæl, sier hun.