Mener staten må bidra med sterilisering

Artikkelen er over 5 år gammel

Sommer og ferietid setter Heidi Halvorsen i Dyrebeskyttelsen i en skikkelig kattepine. Hvert år.

DEL

Telefonen kimer. Folk bønnfaller, truer og maser. Forlanger at hun skal hente forlatte katter. At hun må finne omplasseringshjem. At hun må ta seg av forlatte kattungekull.

Eneste løsning

- Folk må ta ansvar selv. Jeg kan ikke hjelpe alle. Så lenge folk unnlater å sterilisere og kastrere kattene sine vil nye kattekull gå usikre liv i møte, sier Halvorsen.

- Den eneste løsningen er at Staten tar ansvar og gir tilskudd til sterilisering og merking. Da vil vi kanskje få bukt med problemet etter hvert.

Fosterhjem

Rundt bena hennes kravler sju små kattepuser og en kattemamma som ikke bare sørger for eget nyfødt kattekull, men også har tatt på seg ammeansvaret for fire små nøster med en dårlig start på kattelivet.

- De kommer fra en kattekoloni der alt ble kaos og der dyrebeskyttelsen måtte gripe inn. Jeg fikk de da de var to dager gamle og klarte å redde dem.

Nå er kattene trygt plassert i fosterhjem hos Bente Lystad i Haugsbygd. I tillegg til kattemor og sju små har hun seks katter selv. Dyrebeskyttelsen sørger for fôr og tilskudd til den viktige jobben hun gjør.

- For meg er det en selvfølge å hjelpe, sier hun.

– Folk som Bente er gull verdt for oss. Men det er mange som ikke vet hvordan dyrebeskyttelsen jobber og fungerer, sier Heidi Halvorsen.

Frivillig

- Vi får ikke lønn for jobben. Det vi gjør er helt på frivillig basis. Medlemmenes kontingent dekker utgifter til transport, medisiner og fôr. Og vi hjelper ikke bare katter. Vi fronter dyrevelferd på bred basis, enten det dreier seg om mus, katter, kaniner, rådyr eller storfe. Sommeren er høysesong for omplassering av dyr. Spesielt katter.

Sommerallergi

- Folk skylder på alt fra allergi til endret livssituasjon for å bli kvitt katten. Noen kjører den til skogs og forlater den. Noen prøver å drukne katten. For ikke lenge siden ble kattunger etterlatt i Schjongslunden. Når man anskaffer en katt, har man et klart ansvar for kattens ve og vel. Og det har man for katten i de drøyt 15 årene den lever, sier Heidi Halvorsen.

Hun har ikke tall på alle meldinger om syke, avmagrede, og forlatte katter som tikker inn.

- Mattilsynet oppfordrer på sine nettsteder om ikke å mate forlatte katter. Jeg er dypt uenig. Hvordan skal de overleve hvis de ikke får mat? Det betyr jo ikke at man må ta dem inn i hus, sier hun.

Ringerike Dyreklinikk bekrefter katteproblematikken.

- Vi får noen henvendelser, men videreformidler de fleste til dyrebeskyttelsen, sier dyrepleier Anette Larsen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags